Warning: A non-numeric value encountered in /home/magyshu1/public_html/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5841
Programajánló 2010-re!

 

Tisztelt Partnereink, Kollégák!

Idén is számos hazai és külföldi konferenciát tervezünk a MIT tagszervezeteiben dolgozó kollégáknak, amely részben bemutatkozási, részben munkalehetőséget jelenthet tagjainknak. Napjainkban, amikor a fejlesztésekhez nincs számottevő banki finanszírozás, egy-egy workshopon, konferencián való részvétel megoldást jelenthet, sokkal inkább mint a korábbi években.

 
o    Február 19-én konferencia és bál
o    Február 24-én BKIK-MIT konferencia
o    Szervezetenként egy rendezvény
 
 o    A Városok, építmények fókuszterületi koordinációs tevékenységből adódóan megrendezésre kerül 2010. I-II. negyedévében egy workshop, ahol Világbanki, EBRD-s és egyéb EU-s projekt lehetőségeket ismerhet meg a szakma.  
 
Az év elején, február 19-én egy feladat meghatározó, nagy jelentőségű konferenciát tervezünk, amikor is az ingatlanszakma legfontosabb dolgairól váltunk szót. Természetesen a saját belső dolgainkon túl a rendezvény fókuszának másik területe a nemzeti fenntartható fejlődés témaköre lesz. Ugyanis életrendünk akkor tartható fenn, ha anyagforgalma körkörös, azaz illeszkedik a természet rendjébe. A fenntarthatóság elsősorban az erőforrásainktól függ. A fenntartható fejlődés olyan fejlődési folyamat (földeké, városoké, üzleteké, társadalmaké stb.), ami kielégíti a jelen igényeit anélkül, hogy csökkentené a jövendő generációk képességét saját igényeik kielégítésére. Az egyik tényező, amit le kellene küzdeni, az a környezet elhasználódása, de ezt úgy kell véghezvinni, hogy közben ne mondjon le sem a gazdasági fejlődés, sem a társadalmi egyenlőség és az igazságosság igényeiről – ezért tartjuk ezt olyan fontos kérdésnek, mellyel ma foglalkoznunk kell.
Nem kevesebb mondanivalónk adódik a február 24-i BKIK-MIT konferencián, ahol szintén nagy fontosságú ügyeket fogunk megvitatni. Ugyanakkor az I. negyedévet itthon egy olyan nagy szabású eseménnyel zárjuk, amelynek révén – reményeink szerint – nagyon sok ingatlanos kollégánk találhatja meg számítását, és a KKV szektorban dolgozók szintén munkalehetőségre lelhetnek. A magyarországi EU-elnökségből adódóan valószínűleg több egyeztetett spanyol-magyar rendezvényre is sor kerülhet.A tagszervezeteinkben rendezendő konferenciákról esetenként külön meghívókat küldünk, amelyek szintén nagyon fontos, a szakma szempontjából meghatározó kérdéseket ölelnek fel. Valószínűleg a Magyar Ingatlan Tanács kezdeményezésére az NFGM-mel közösen létrehozunk egy szakmai érdekegyeztető fórumot, amelynek során az ingatlangazdaság egészére vonatkozó szabályozás készíthető, mint legutóbb az ingatlan- és létesítmény-gazdálkodás területén, a tárca irányítása mellett, amelyből a MIT is aktív szerepelt vállalt.

 
Együttműködő partnerünkkel, a Magyar Ingatlanklubbal beindítjuk ismét a jól bevált hangulatos, csapatépítő klubesteket, terveink szerint sok új szolgáltatást kínálunk a szakmának.
 

Újdonság lesz, hogy a klubunknak kétszintű klub élete lesz. Lesz egy “Ingatlan tudósok klubja” egy szűk szakmai kör részére, amelyik ezzel együtt egy nyitott rendezvény, és persze lesz maga a hagyományos “MIK klubest” is, sok-sok kiváló meghívott szakemberrel a rokon- és társszakmákból, elképzelésünk szerint váltott klub házigazda rendszerben, vagyis alkalmanként mindig más szakmai szervezet lesz a klubest házigazdája.

Az ún. “Ingatlan tudósok klubjáról” előzetesben csak annyit, hogy tagjai között olyan kiváló, szakmailag elismert személyiségek lesznek a törzstagok, mint dr. Bék Ágnes, dr. Gáspár Péter Pál, dr. Forgács Csaba, dr. Kardos Kázmér, Keresztély Dezső, dr. Kovács János, Netkovszky Kálmán, Ormándi Sándor, Rajczi József, Ujj Attila. Akik féltő gonddal, nagy hozzáértéssel művelik ezt a tudományt évek óta, elismert szakemberek itthon és külföldön egyaránt.
Az általuk megvitatott, elkészített anyagok lesznek azok a szakmai mérföldkövek, amelyeket az érdeklődők egy-egy mindenki számára nyitott klubest keretében megismerhetnek közelebbről, illetve tananyagként részét képezik a MIMIR-re épülő, kompetencia elvű regisztrációs rendszernek, távolabb élő kollégáink mindezen ismereteket a megújult tudástárban találhatják meg.

Ezért a jól bevált emlékeztető rendszeren keresztül lehet tájékozódni az ügyekről, másrészt szövetségeseink jóvoltából a honlapunkon keresztül elérhetőek az olyan magas szintű szolgáltatások, mint a mediáció, ingatlanközvetítő-, nyilvántartó-, értékelő- és ingatlankezelő-, társasházkezelő szoftverek.

Úgy gondoljuk, a brókerház nyújtotta lehetőséget is sokan fogják igénybe venni ezekben a pénzszűke időkben, ezen belül is a tervezett szolgáltatásaink:
cég adás-vétel szervezése
ipari, kereskedelmi, mezőgazdasági és telek ingatlanok közvetítése
pályázati források, hitelek, tőkebefektetők közvetítése.

Új elemként egy igazi csemegét is nyújtunk, az európai szintű lobbizást az ingatlan- és a hozzá szorosan kapcsolódó ügyekben.

Az elmúlt évek során részesei voltunk annak a küzdelemnek, melynek révén az ingatlanszakma egyre sikeresebb érdekérvényesítése eredményeként, többek között az ingatlanközvetítői, értékbecslői és társasház kezelői szakmák is ma már szakirányú végzettséghez kötöttek (78/1993. törvény, ill. 26/2005. TNM rendelet), névjegyzéki regisztráció mellett. Ezeket a névjegyzékeket a Fővárosi és Pest megyei közigazgatási hivatal, illetve a megyei jogú városok jegyzői vezetik.

Annak érdekében, hogy ezek a közigazgatási nyilvántartások átjárhatóak legyenek, és a névjegyzékbe felvett személyek szakmai háttere, hitelessége mindenki számára leinformálható legyen, szükség van egy Internet központú nyilvántartásra. Több éves közös előkészítő munkánk eredményeképpen a jelenleg 10 szakmai szervezeten belül több ezer tagot tömörítő Magyar Ingatlan Tanács létre hozta a MIMIR-t, a Magyar Ingatlanszakmai Minősítő Rendszert (www.mimir.hu), amely idén elkezdte működését.

A nyilvánosságra hozott adatok valódiságát a rendszer üzemeltetésére felállított Szakmai Kompetencia Bizottságok – a csatlakozott szakmai szervezetek, az együttműködő oktatási intézmények (Corvinus Egyetem, BME, FÜTI Omega, stb.), a csatlakozott civil szervezetek közreműködésével, az Elnökség és a Szaktárca felügyelete mellett – ellenőrzik.

A MIMIR nem kívánja elvitatni a szakmai szervezetek szerepkörét, sőt, erősíteni szeretné azok tömegbázisát a jobb érdekérvényesítő képesség érdekében! Ezért, és a szakmai/etikai felügyelet jobb érvényesülése érdekében, a tagsági regisztrációnál a szakmai érdekképviseleti tagságot is előírjuk.
A szakmai rendezvényeink mellett kedvezményes részvételi lehetőséget is biztosítunk a velünk együttműködő intézmények képzésein, a hangsúlyt a “holtig tartó tanulásra” helyezve.

Természetesen még hosszan lehetne sorolni a programokat, de nem ez a lényeg, hanem az, hogy számítunk valamennyi, a tagszervezeteinkben dolgozó kollégára úgy az egyes feladatok kialakításánál, mint a végrehajtásánál.

Képletesen szólva az ajtónk mindig nyitva áll, készek vagyunk befogadni új gondolatokat, és talán ami ennél is fontosabb, az ingatlanszakmában működő, avagy ahhoz kapcsolódó szakemberek, magánszemélyek támogatását, piacvédelmét tekinti fő céljának.

E gondolatok jegyében kívánok a magam és a Magyar Ingatlan Tanács Elnöksége nevébe eredményes, sikeres évet valamennyi ingatlanos kollégánknak és partnereinknek.

Dr. Sztranyák József
Elnök