Warning: A non-numeric value encountered in /home/magyshu1/public_html/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5841

 

Újabb eredményes EPF Managing Committee ülés.

                   

Az EPF, amely egy Európai ingatlan tulajdonosok és szakértők alkotta grémium, hagyományosan kéthavonta tartja Managing Committee üléseit. Ez az ülés azonban, az eddigiektől eltérő izgalmakat is hozott. Az már megszokott dolog, hogy az EU tervezett és jelenleg készülő jogszabályainak azon 10-15 témáit tárgyaljuk meg. Most, már az első napirend eltért a szokottól, amennyiben, ismét sorainkban üdvözöltük Aart Hordijkurat, a Holland Ingatlan Tanács igazgatóját és az EPF társ-alapítóját, aki visszaszerezte helyét az EPF Managing Committee-ben.

Ezt követően mondhatnám azt is, hogy hagyományos napirendek következtek. Ennek során elfogadásra került a legutóbbi 2010 május 19-i EPF ülés jegyzőkönyve, miután nem érkezett be pontosítás, vagy módosítási igény.

Nagy érdeklődés kíséretében elfogadásra került Michael MacBrien előterjesztésben az elmúlt időszak tagépítési tevékenysége, ennek eredményeként várható bővülések a partnerségben.

 • UEPC Fejlesztők és Építők Európai Szövetsége

 • ZIA Német Ingatlantulajdonosok Szövetsége

 • Görög Partner Szervezetek

Nagy érdeklődés közepette került végül elfogadásra a “Javaslat az Irányító Bizottság 2011 március 01-02 közötti Budapesti kihelyezett ülésére, és az azzal egy időben párhuzamosan rendezett konferencia megrendezésére”, amelynek célja a potenciális közép-és kelet-európai EPF tagság bővítése. Lényegét tekintve az European Property Federation elnökségi ülésén felkérte a Magyar Ingatlan Tanácsot, hogy 2011-ben rendezzen egy nemzetközi ingatlanszakmai konferenciát a magyar elnökséghez kapcsolódóan. A konferencia fókusza Magyarország szerepe, mint a térség feltörekvő és csatlakozni kívánó országainak szakmai segítője, a kapocs az európai szintű szakmai érdekérvényesítéshez.

A konferencia szlogenje ehhez kapcsolódóan: Budapest Real Estate Summit 2011, Gate to Europe.

A rendezvényhez kapcsolódik négy-öt európai szakmai szervezet (EPF, ELO, UEHHA, UEPC és a TEGoVA) elnökségének együttes ülése, ahol lehetőség teremtődik további térségbeli országokban működő szakmai szervezetek bevonására is közös munkába.A teljes Managing Committee lelkesen üdvözölte a komplex konferenciát, illetve annak programját, de a konferencia rendezésének időpontját a 17 szakmai szervezet Európai elfoglaltsággal rendelkező vezetői nehezen tudták egyeztetni. Végül a programot megvitatva az időpontban is megfelelő repülőjáratot találtunk John Frederickson Board elnök úrnak, és több IB tagnak, ezért új időpont lett kijelölve, 2011.05. 23-24 között, ehhez azonban arra volt szükség, hogy Reinhold Lennebo a svéd szövetség elnöke lemondjon arról, hogy 2011 tavaszán Stockholmban lássa vendégül a Managing Committee tagjait.

Ezt követően a hagyományokat követve szakmai kérdések kerültek napirendre. Ennek során elfogadtuk, a környezeti hatásvizsgálatról szóló irányelv felülvizsgálata – Rendkívüli lehetőség volt, Kerekasztal vitát lefolytatni, azokról a változásokról, amit a tagok szeretnének, a cél most a következő ülésig szakértői szinten megállapodásra jutni a munkafolyamatban egy közös EPF álláspont kialakítása céljából.

Az épületek energiateljesítményéről szóló irányelv vitája szerencsésebbnek bizonyult. Itt egy Titkársági jelentés került megtárgyalásra az EPF részvételéről. A Bizottság által jóváhagyott tagállami szakértők segítségével elemezett eljárások azon kulcsfontosságú elemeinek részletes kidolgozásáról volt szó, amelyek nem igényelnek teljesen új jogalkotási folyamatot.

Nagyon érdekes volt a Tőkekövetelmény-irányelvének vitája, ahol a DÁN Ingatlan Szövetség javaslatai kerültek megvitatásra. Az alapanyagokat Péter Cosmatos a brit Ingatlan Szövetség három nagyon részletes és érdemi elemzései jelentették a Bizottságnak.

Az Alternatív Befektetési Alapkezelők irányelveinek megvitatása már rendszeresen visszatérő napirend volt, különösen a 2008-tól gyengélkedő világgazdaság és az európai gazdasági folyamatok kedvezőtlen alakulás miatt, az alapanyagokat ugyancsak Péter Cosmetatos a brit Ingatlan Szövetség szakértője szolgáltatta.

Érdekes színfolt volt a Központi ügyfelekről és Kereskedelmi adattárakról, OTC származékos termékekről szóló rendelet EPF állásfoglalás tervezet megvitatása, miként ezt követően a BPF változat vitája.

A legnagyobb egyetértést az ehhez gyakorlatilag valamilyen szinten kapcsolódó „EU pénzügyi tevékenységek Adó-és Pénzügyi Tranzakciók Adó – esetleges kiterjesztése az ingatlanbefektetési alapokra” című napirend előterjesztése váltotta ki. Ez ugyancsak egy hosszabb előkészítési fázis eredménye, angol mintakísérletre építve.

A jövőt illetően Titkársági gyors áttekintés hangzott el a következő időszak kampányairól. Ezek az alábbiak lesznek:

 • EU Eco-label for Buildings
 • Non-discrimination Directive
 • Retail Services Initiative
 • Insurance Mediation Directive

Néhány egyéb üzleti ügy megtárgyalása után elfogadásra kerültek az elkövetkező időszak rendezvényei és helyszínei.

 • Brüsszel 2011. március 02.-03.

 • Budapest 2011. május 23-24.

 • Brüsszel 2011. szeptember 02-03.

 • Brüsszel 2011. október 13.-14.