Warning: A non-numeric value encountered in /home/magyshu1/public_html/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5841

Tájékoztató

 

A Magyar Ingatlan Tanács őszi közgyűlésén elfogadott rendező elvek szerint megszervezésre és sikeresen megrendezésre került a Valenciai Építőipari Vállalkozók Szövetsége (FEVEC) hivatalos látogatása a FEVEC budapesti üzleti útja alkalmával október első hetében.

A FEVEC érdeklődésének központjában az alábbi főbb kérdések álltak a magyarországi üzleti útjuk kapcsán:

  • Információszerzés (prioritások, konkrét projektek, perspektívák, partnert kereső magyar cégek, bürokrácia stb.) építőipari és környezetvédelmi (energiatakarékossággal vagy hulladékkezeléssel, vízgazdálkodással kapcsolatos) közbeszerzési projektekről (EU-s Strukturális és Kohéziós Alapokból megvalósuló fejlesztések), melyekben nagy tapasztalattal és fejlett technológiával rendelkező cégeink közreműködhetnek;
  • Befektetési lehetőségek koncessziós rendszerben vagy PPP (Private, Public Partnership) projektek keretében;
  • Ingatlanpiaci befektetési lehetőségek (pl. turisztikai fejlesztések, épület rehabilitáció);
  • Európai projektek megvalósítása magyar partnerek közreműködésével és a magánszféra bevonásával (Eco-Innovation, Life+, Intelligent Energy, EuropeAid Environment, 7. Keret-program);
  • Technológiai-innovációs együttműködés európai projektek keretében non-profit szervezetekkel (hivatalokkal, egyetemekkel), technológiai intézetekkel stb., technológia transzfer együttműködési és képzési projektek keretében, tanulmányutak és tapasztalatcsere stb.

 

A delegáció szakmai programjának megvalósítása érdekében látogatást tett a célkitűzéseknek megfelelően az olyan kiemelkedő magyar partnereknél, mint az MGYOSZ, a VOSZ, az ÉMI, a BKIK és az ÉMI, illetve az ETP keretében működő „Városok, építmények” Fókuszterület képviselői révén a tudományos élet, a kutatók és az egyetemek képviselőivel.

 

 

A delegáció vezetője szerint érdekes és tartalmas megbeszéléseket folytattak, melynek eredményeként az alábbiakban maradtak a magyar partnereikkel:

 

A kölcsönös bemutatkozások és jövőbeni célok vázolását követően a célrendszereikben számos azonosságot találtak, amelyben valórészvételre, jó együttműködő készséget találtak a felkészült magyar tárgyaló partnereiknél. Ennek eredményeként az alábbi rövid távú megállapodás született:

 

  1. 2010 első negyedévében budapesti workshop szervezésére kerül sor, ahol bemutatásra kerülnek azok a lehetséges projektek, amelyek finanszírozhatósági szempontok alapján alkalmasak a magyar és valencia vállalakozások együttes részvételére. A feldolgozásra kerülő témaköröket, a nemzetközi tenderkiírásokat – pl.. EBRD és Világbank által finanszírozott, egyéb európai pénzügyi forrásokból finanszírozott projektek, stb. – a FEVEC aportálja a rendezvényre, fókuszban egymás piacán való együttes fellépésen túl az új harmadik piaci expanziók lehetőségével.
  2. 2010 második negyedévében magyar delegáció utazására kerül sor Valenciába, ahol a FEVEC a helyszínen mutatja be a vállalkozóik által elért néhány nemzetközi szinten is elismert eredményeket, konzultálnak a lehetséges magyar partnereikkel az addigra körvonalazódó közös megvalósításra tervezett projekteket illetően.
  3. 2010 harmadik negyedévében az együttműködés értékelésére kerülhet sor, azzal, hogy a pályázatok kiíróinak benyújtásra kerülnek a közösen elkészített tenderek.
  4. Európai színtéren pl. az ETP fókuszterületén egymás törekvéseinek megismerésén túl, azok kölcsönös támogatása is szóba került, ennek jelentőségét az ETP-ben hamarosan sorra kerülő választások jelentik, ahol magyar képviselőt is indít az ÉMI.

 

 

 

A delegáció látogatása a BKIK nemzetközi tagozatának jóvoltából egy kellemes nemzetközi borvacsorával zárult, ahol egy hazánkban tartózkodó román delegációval ízletes ételek és finom borok fogyasztása közben került sor két,- illetve háromoldalú szakmai konzultációkra.

 

 

Magyar Ingatlan Tanács