Warning: A non-numeric value encountered in /home/magyshu1/public_html/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5841

Ötévesek lettünk!

A Magyar Ingatlan Tanács megalakulásának 5. évfordulója alkalmából emlékülésen találkoztak a MIT tagszervezeteinek elnökei 2009. március 31-én, a budai Márványmenyasszony étteremben.

A résztvevők áttekintették az Magyar Ingatlanszakmai Szervezetek Országos Szövetségének eddigi tevékenységét, és a jelenlegi válsághelyzetben felvázolták az ingatlanszakma előtt álló lehetőségeket, feladatokat. Az egyes szervezetek vezető tisztségviselői egyenként tettek hitvallást az ingatlanszakma értékei, és a közösség összefogásában rejlő lehetőségek mellett.

Örömteli bejelentésre is sor került, miszerint Farkas Tamás, a LOSZ (Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetsége) képviseletében kifejezte a MIT-tel való együttműködési szándékát – közös céljaik megvalósítását elősegítendő.

A MIT alakulása óta küzd az egyéni hivatásrendi kamara megalakításáért, mely mellett továbbra is kitart. Ugyanakkor azért, mert ennek a jelenlegi válságban legkevésbé van esélye, a tagszervezetek részéről paradigmaváltásként, az a döntés született, hogy – a pozitív diszkrimináció jegyében – a kifejlesztett elektronikus névjegyzéki (MIMIR) tagságot magukra is kötelező érvényűnek fogadják el, mely valós, szaktárcák által biztosított előnyökkel is jár. Ha pedig a szakmai elismertséget követően, a rendszer társadalmi elfogadottsága is teljesül, lehetővé válik a MIMIR szakmai nyilvántartásának és a Felügyelő Bizottság, illetve kompetencia Bizottságai ellenőrzési jogkörének törvény általi ratifikálása is.

A MIT – több ezer egyéni tagot, és több száz lakásszövetkezetet és társasházi közösséget számláló – tagszervezetei közösen foglaltak állást abban a tekintetben, hogy az immár magát megszervezett szakma nem csak a törvényalkotás társadalmi kontrolljában és az ingatlan-szakmai lobbyban kíván részt vállalni, de feltett célja a szakma megtisztítása is az ingatlaniparág jogosulatlan gyakorlóitól  a Magyar Ingatlanszakmai Minősítő Rendszeren (MIMIR), és az ahhoz kapcsolódó oktatási minőségbiztosításon keresztül!

Ennek értelmében, a MIT – tagszervezeteinek teljes támogatása mellett – felhívást intéz minden, még nem csatlakozott ingatlanszakmai érdekképviseleti szerv felé az együttműködésre. Az együttműködés során meghatározzuk az együttműködés főbb területeit az ingatlangazdaságban, a szakma érdekeinek képviseletében, együttműködést kínálunk alapvető értékeink megtartása mellet de elvárjuk, hogy a konszenzussal megállapított céljaink következetesen legyenek képviselve, bármikor, bárkivel szemben.
Dr. Sztranyák József, a MIT elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a Szövetség nem arra alakult, hogy elvitassa az egyes társult szervezetek érdemeit, s nem is arra, hogy megvalósítsa azok egyéni szakmapolitikai céljait. Ugyanakkor alakult viszont arra, hogy az egyes szakterületek értékelemeit szem előtt tartva, a mindenkori kormányszervek és társadalom előtt a szakma egységesen léphessen fel, és közösen érvényesítse céljait  gyakorolva azt a befolyást, amelyre immár megérett!

James Bondar szavai jellemezhetik legjobban a jubiláló elnöki ülés felfokozott hangulatát: “Soha nincs olyan vissza nem térő pillanat a cselekvésre, mint a mostani!”.

Budapest, 2009. április 1.

Magyar Ingatlan Tanács