Warning: A non-numeric value encountered in /home/magyshu1/public_html/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5841

Őszi hírek

Szövetségeink szervezeteiben és a MIT-ben egyaránt mozgalmas, az ingatlan szakmának elismerést, megbecsülést hozó két őszi hónapot zártunk.

Szeptemberben felpezsdült az élet. A TTOE szokásához híven, színvonalas konferenciát tartott 300 fő részvételével a Társasházkezelőknek szeptember 16-án. A MIT koordinációjában megújult erővel láttunk neki a munkának, először a Magyar Építésügyi Technológiai Platform Városok és Építmények Fókuszterületében (bővebben: http://www.epitesugyiplatform.hu/varosok-es-epitmenyek_hu.html), számos új partner bemutatkozott, így a Nemzeti Víztechnológiai Platform, a Mikroerőmű klaszter, illetve az Ecoflotta-ház Szolgáltató Kft., valamint a Magyar Virtuális Mikro-hálózatok Mérlegköri Klasztere, amely a MIKROVIRKA nevet kapta, továbbá a LÖGLEN STÚDIÓ.

A BKIK Ingatlanszakmai osztálya és MIT kölcsönösen részt vett a 160 éves BKIK jubileumi ünnepségén.

Eközben a tavasszal, a ’KÉK és az Otthonteremtés 2010 programokkal” megkezdett folyamat jegyében tovább dolgoztunk, véleményeztük az Új Széchenyi Tervet, illetve ennek hét Otthonteremtési pillére közül kettőnek az ún. Bérlő-bérbeadói jogviszonynak, valamint a Bérlakás Program támogatása, című pillérek gyakorlati megvalósításán kezdtünk dolgozni. A munka megkezdését a 17. Lakásvásáron ismertettük a szakmával, és a jelenlévő Bencsik János Államtitkár úrral. Itt a Kiállításon a MIMIR-re fókuszáltunk, emléklapot adtunk át, ismertettük a rendszert, amit a nagyközönség nagyon pozitívan fogadott (bővebben: http://www.magyaringatlantanacs.hu/Egy kiállítás “képei”). A hónap közepén egy nagysikerű MIGSZ-BKIK szervezésű „Konzultációs nap” elnevezéssel a Közjegyzői gyakorlatot mutatták be.

A MIT részéről az aktív gazdaságpolitikai támogatás és munkahelyteremtésben megkezdett folyamatok jegyében fókuszáltunk az Afrika Holdinggal való együttműködésre, amelynek révén az októberi Afrika konferenciát követően segítettük még októberben a BKIK-ban az Afrikai Fejlesztési Szakmai Osztály megalakulását, hogy ezzel is minél több magyar vállalkozás számára nyíljon meg egy új munkalehetőség. Tovább gondoztuk – ugyancsak a munkavállalási lehetőségek jegyében az ún. „Nyugat Balkáni” Konferencia megszervezését, illetve az SZVT-vel közösen egy, október végi szakmai út lebonyolítását. A BKIK kérésére a szakmai konferencia időpontja november 24-26.-i időpontra lett elhalasztva (bővebben a MIT hírek rovatában: http://www.magyaringatlantanacs.hu.

Az októbernek sajátos Ingatlankezelői hangsúlyt adott a MIGSZ-IREM közös ingatlanos amerikai és magyar konferencia, ahol a rangos szakmai eseményen, számos magyar szakember kapott amerikai elismerést. A MIT színeiben részt vettünk a TLE Bérlakás Konzultáció sorozatában, aktív szereplőként, miként a Téglás Szövetséggel is, amely munkacsoport keretében fejtünk ki szakmai tevékenységet.

Civil Európa: A 17 szervezetből álló EU2011 Civil Munkabizottság állásfoglalást dolgozott ki a 2011-es magyar EU-elnökségről. Az eddig 56 szervezet támogatását bíró kezdeményezés kiáll az elnökség össztársadalmi jellege mellett és hangsúlyozva az aktív állampolgárság eszméjét kész a civil társadalom sajátos eszközeivel aktívan hozzájárulni annak sikeréhez. A magyar EU-elnökség sikeréhez előfeltétel a társadalmi támogatottság, mondta Martonyi János, a magyar EU-elnökség európai és kormányzati összefogásáért felelős Külügyminisztérium vezetője a Parlament Kongresszusi Termébe összehívott tanácskozás mintegy 140 képviselőjének, ahol mi is jelen voltunk, hiszen Szövetségünk egyike az 56 támogató szervezetnek. Bővebben: www.eucivil2011.hu honlapon.

Októberben is volt dolgunk a MÉTP Fókuszterületében, ugyanis a MÉTP évértékelő nemzeti konferencián 2010. október 22-én pénteken az éves beszámolásról szólt. A konferencia első felében a fókuszterület koordinátorok beszámoltak a fókuszterületükön történt előrelépésekről és eredményekről, a konferencia második felében a további tervekről volt szó.

A MIT Stratégiai tervének megfelelően, tehát szeptemberben és októberben tovább bővült Szövetségünk együttműködő köre, együttműködési megállapodásra jutottunk, az Afrika Holdinggal, a Lakásvásár Média Csoporttal, a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségével, és az FHB Életjáradék és Lízing Zrt.-vel.

A MIMIR-ben (http://www.mimir.hu), mint az egyéni hivatásrendi kamara létrejöttét elősegítő szakmai szerveződésben, a kompetencia bizottságokban és az OB-ben zajló folyamatos szakmai tevékenységen túl, megkezdte működését szeptemberben a Társasházak és Társasházkezelők Kompetencia Bizottsága, a Banki Hiteltanácsadók és Kihelyezők Egyesületének Kompetencia Bizottságában a követelmény rendszer és az Oktatás kezdődött meg Októberben. Ugyancsak októberben alakult meg az Energetikai Kompetencia Bizottság a bizottság feladatairól, programjáról szólt Halász István (EQ) elnök előterjesztése.

Második olvasatban tárgyaltunk az ingatlanközvetítői képzés kredit pontrendszer alapjairól, illetve, annak ingatlan akadémia képzéseihez való hozzárendeléséről. Az oktatás terén további munkák zajlanak Pék Ádám kollégánk és csapata részvételével a „MIMIR ingatlan szakmai minimumának kialakítása”  címmel.

A MÉÁSZ-ban az idén tavasszal létrejött ún. „KÉK Munkacsoport” szeptemberben és októberben átalakulva megtartotta soros ülését, a szeptemberi ülésen az USZT volt napirenden, most legutóbb a megvalósítás néhány nagyon konkrét kérdésnek megvalósításához láttunk hozzá.

Megalakult 26 fővel Ingatlanosokból, Jogászokból, Könyvvizsgálókból, egyetemi tanárokból, bankárokból és a tudományos, szakmai élet, jeles képviselőiből a MIT mellett működő, ún. Otthonteremtési Munkacsoport, amelynek eredményeként, a megkezdett munkáról és a kezdeti eredményekről számoltunk be az Otthonteremtés 2010 konzultáció keretében a szakmának, a civil szervezeteknek, illetve a Bencsik János vezette minisztériumi grémiumnak.

A novemberi hónapban, előkészületben:

  1. MIGSZ Konferencia: Pécs a Mediterráneum kapuja és 2010 évben Európa kulturális fővárosa. A MIGSZ most ismét nemzetközi konferenciát szervez közösen a Pécs holdinggal. A fővédnökségre a város polgármesterét Páva Zsolt Úr lett felkérve. Minden kolléga szívesen látott vendége, résztvevője lehet egy felejthetetlen és csodálatos városban rendezett konferenciának. A konferenciát az unió ingatlanszövetsége CEAB is támogatja! (helyszín: Pécs Holding Zrt. cím: 7626 Pécs, Búza tér 8/b.), bővebben:

http://www.magyaringatlantanacs.hu/dokumentumok/konferencia.pdf

  1. Épületfelújítási képzési nap a Bautrend és az Energiairodák szervezésében mindenkinek, aki társasházak felújításában érdekelt. (2010. november 16.-án, 9-17 óráig), bővebben:

http://www.magyaringatlantanacs.hu/dokumentumok/Epuletfelujitas_program.pdf

  1. Jobb velünk a világ jótékonysági Koncert kerül megrendezésre, a MIT ennek egyik védnöke lett QUIMBY; KISCSILLAG; CSÍK ZENEKAR; NEMADOMFEL Vendég: Presser Gábor, Ferenczi György és a Rackajam 2010. november 21. vasárnap 18h Papp László Sportaréna Ha sok tehetséges és kreatív ember összejön, akkor abból valami nagyon eredeti és rendhagyó program születhet. Hát a felsorolt együttesek és előadók mind ilyenek… A Jobb velünk a világ! idei rendezvénye “csak” egy jótékonysági koncertnek indult, de egy különleges kulturális csemegévé, “alternatív showműsorrá” fejlődött. November 21-én az Arénában olyan oldaláról ismerhetjük meg a fellépő művészeket és olyan közös és különleges produkciók lesznek a műsorban, amely soha máshol nem látható majd.  S az együttesek műsorához számtalan látványelem kapcsolódik: salsa és ír tánc, dobshow, pantomim, stb. És a jegyvásárlással még segítesz is! S ha másokat is hívsz, akkor ez sokszorosan igaz., bővebben: www.jobbvelunkavilag.hu www.nemadomfel.hu

  1. EPF Managging Comittee ülés lesz Brüsszelben, november 03-04. –én, ahol az európai ingatlanozás szempontjából kiemelkedően fontos, 12 napirend kerül megtárgyalásra. Itt kerül bejelentésre, hogy jövőre az EPF felkérésre a MIT európai konferenciát szervez a magyar uniós elnökség idején Real Estate Summit 2011 névvel (más címmel:

Az európai unió: kulcs egy új kezdethez a Kelet Európai Ingatlanpiacon), bővebben: http://www.magyaringatlantanacs.hu/dokumentumok/2011_Konf-EPF-Man.pdf.

  1. Nyugat Balkán konferencia: Különös tekintettel, a Magyar Kormánynak, az Európai Unióban 2011. első félévében betöltendő Elnökségi pozíciójára, továbbá a DUNA STRATÉGIA, mint a magyar Elnökség központi EU-s doktrínájának alapelveire, és ezeknek a Nyugat Balkán vonatkozásában történő kiterjesztésére, a 2006-ban megfogalmazott Szegedi bővítési doktrínára, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, a DCCA a Szerb – Magyar vegyes Kamara a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetsége, a Vállalkozók Országos Szövetsége, a FEVEC spanyol Építőipari Szövetség Valenciából, és a Magyar Ingatlan Tanács 2010. november 24-25-26-án szoros együttműködésben Nyugat Balkán konferenciát szerveznek.

A konferencia célja olyan operatív programok és projekt lehetőségek közvetlen megismertetése, melyek a Lisszaboni Szerződés következtében a magyar joghatóság alatt bejegyzett vállalkozások, és más Európai Unióban bejegyzett vállalkozások részére közös gazdasági fellépés keretei között a nemzeti fejlesztés tervétől független, közvetlenül Brüsszelben pályázható források, megszerzését teszi lehetővé.

Budapest, 2010. október 31.

Magyar Ingatlan Tanács