Warning: A non-numeric value encountered in /home/magyshu1/public_html/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5841

Önkormányzatoknak: Mentőcsomag, kataszter, daráló, – egy különleges ingatlangazdálkodási konferencia

Az idén másodszor, ezúttal most 2012 november 23-án, került megszólításra az Önkormányzati szféra, az „Önkormányzatok ingatlangazdálkodása a gyakorlatban\’\’ c. országos konferencián.

Hosszú idő után először 2012 kora nyarán lépett kapcsolatba az ingatlanszakma az önkormányzati szféra képviselőivel, először az önkormányzatok jegyzőivel, majd most az önkormányzatok egyéb területein dolgozók kerültek a fókuszba, ezúttal a MIÉSZ szervezésében, ahol a MIT és több tagszervezete, partnere is részt vett.

Köztudott, hogy a települési képviselők sokszor teljesen más szakterületen dolgoznak, így a döntéseknél laikusként néha gátolhatják – teljesen jóhiszeműen – azokat a határozati javaslatokat, amelyek késedelme is károkat okozhat. A szakértők néha vért izzadnak, hogy az általuk jól átlátott folyamatokat megértessék a testülettel, de ez nem mindig sikerül, még a mindkét részről megnyilvánuló jóakarat mellett sem. Ebben is szerettünk volna segíteni.

Az élet tanár úr beleszólt. Az önkormányzati mentőcsomag bejelentése óriási érdeklődést generált, ezáltal rendezvényünk a mentőcsomagot és várható hatásait is nagy nyilvánosság előtt tudtuk bemutatni.

 

A konferenciánk kiemelten a gyakorlati kérdésekre helyezte a hangsúlyt, olyan előadókkal, akik az elmélet mellett a végrehajtói tapasztalataikat is meg tudták osztani a résztvevőkkel.

Ismereteink szerint a települési képviselők sokszor teljesen más szakterületen dolgoznak, így a döntéseknél laikusként néha gátolhatják – teljesen jóhiszeműen – azokat a határozati javaslatokat, amelyek késedelme is károkat okozhat. A szakértők néha vért izzadnak, hogy az általuk jól átlátott folyamatokat megértessék a testülettel, de ez nem mindig sikerül, még a mindkét részről megnyilvánuló jóakarat mellett sem. Ebben is szerettünk vona segíteni.

Éppen ezért a szokásostól eltérően az önkormányzati szakemberek meghívásán túl meghívást kaptak a képviselőtestületek tagjai is aktívan az előadásokon aktív részvételüket vártuk, úgy véltük így szembesülhetnek azokkal a rendkívül összetett és nehezen kezelhető problémákkal, melyekre talán nem volt rálátásuk eddig.

 

Úgy véljük, hogy ezután a képviselők sokkal megalapozottabb döntéseket hozhatnak, sokkal jobban átláthatják a folyamatokat és így várhatóan jobban együtt tudnak működni az önkormányzati szakértőgárdával. Az együtt eltöltött két nap az emberi kapcsolatokat is erősítette, önkormányzatokon belül és az önkormányzatok között is, döntéshozó és végrehajtói szinteken egyaránt.