Warning: A non-numeric value encountered in /home/magyshu1/public_html/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5841

Magyar Ingatlan Tanács 2014. évvel fontos és értékes időszakot zárt le azzal a tudattal, hogy a Hivatásrendi egyéni tagságon alapuló Ingatlan Kamara kezdeményezésének a meghiúsulása miatt a MIT számára fontos pozíciókat szerzett mind az állami irányultságú kamarai, mind az attól független érdekvédelmi szervezetben.

A BKIK apparátusában a MIT kezdeményezésére 2010-ben megújításra, illetve átalakításra került a XXIII. Ingatlan osztály (Ingatlanforgalmazási-, hasznosítási és vagyongazdálkodási osztály) tevékenysége, valamint vezetői és aktivistái a VOSZ-ban létrehozták országos hatáskörű IHF (Ingatlanhasznosítási és forgalmazási) szekciót, az anya szervezeteit stratégiai partnerekként nyerte meg, amely révén legyen kormányzati, vagy érdekvédelmi feladat, támogatják az ingatlanszervezetek munkáját.

2015-2020 stratégiai irányvonalát a 2014 évig elért sikerekre alapozva – a felkészülési időszakot lezárva – a megvalósítás és a gazdasági sikerek eléréseként kell meghatározni.

A MIT küldetése ez időszak alatt is az volt és lesz, hogy az ingatlanszakmát elismertesse a társadalmi szervek részéről, de ezen felül elérje az erkölcsi támogatáson túl azokhoz a pénzügyi eszközökhöz való hozzáférési jogosultságot, amely révén megteremheti a koncepciók, konkrét projektek megvalósításához szükséges anyagi feltételeket is. Ez alatt nem a „költségvetési források kérelmezőinek a hadát” kívánjuk bővíteni, hanem azokat a komplex megoldásokat „kierőltetni”, amely a költségvetési források kímélése mellett bevételeket is biztosíthatnak. A MIT ezzel azon vízióját kívánja a társadalmi szervezetekkel igazoltatni, hogy a „fűnyíró elv” helyett, amely minden fejlesztési igényt igyekszik likvidálni, megteremti a „fenntartható fejlődés” kritériumainak legjobban megfelelő „önfenntartás, önfejlesztés, önfinanszírozás” gyakorlatát, amely javítja a költségvetésünk egyenlegét azzal, hogy költségvetési források megtakarítását, valamint rövid és középtávú eredményekből adódó bevételi pozíciónövekedést ér el az ingatlanszakma fejlesztési és üzemeltetési kulcsterületeken. Az ingyen adott pénzügyi források helyett az EU gyakorlat alapján igazolt rendszer szerint támogatási formákat igényel, amelyek azonnal képesek növelni a költségbevétési bevételeket. (pl. energia-hatékonyság és környezettudatos kivitelezés és ingatlanüzemeltetésből származó megtakarítás, illetve a ÁFA és egyéb adókedvezményekkel biztosítható építőipari kapacitás növekedés, foglalkoztatás bővítésből adódó költségvetési bevételek.

A fenti elveket,a MIT akkor tudja megvalósítani, ha küldetésének tartja a szakterületén fellelhető innovációk menedzselését. Mivel ez a feltétele az innovációk hasznosításának, amely mindenkor annak a hasznosságát kell, hogy jelentse, hogy ezáltal a szerveztekben dolgozó tagoknak a „tevékenységük, munkájuk tárgya” előálljon, megújuljon, hatékonyan működjön lásd.: „farmolás”. A magyar kreativitásnak köszönhetően az ingatlan szakmában is bő tára van a hazai találmányoknak, de ezek támogatás, illetve külső finanszírozás nélkül sorra kihalnak, illetve értéküket vesztik. Ez nem csak a hazai piacon okoz rendkívül nagy veszteségeket, hanem a nemzetközi piacokon, ahol ezek a termékek, illetve szolgáltatások piacvezetők lehetnének és már a bevezetési szakaszukban is extra profitokat termelhetnének. Hogy ne így legyen annak a fejlesztési időszak megfinanszírozása az ára, mivel csak a kísérleti gyártást követően lehet a piacon hasznosítani. Sajnos a bevezetéshez null szériagyártáshoz elérve a feltalálók már minden pénzforrásokból, kölcsönlehetőségekből kifogytak és mintegy 30%-os saját erővel sem rendelkeznek, azaz a finanszírozáshoz szükséges pénzügyi eszközökkel, ezért a kereskedelmi bankok számára is hitel-képtelennek bizonyulnak.

 

A MIT kiemelt feladatát kell, hogy képezze ezeknek az innovációknak a felkarolása és a szükséges segítségnyújtása a stratégiai partnereik megtalálásához (konzorciális és pénzügyi befektető partnerek). A MIT társadalmi elismertségből adódóan óriási szerepe van abban, hogy a különböző fejlesztési, támogatási, finanszírozási ügyekben a döntéshozók figyelmét időben felhívja és menedzselésével biztosítékot nyújtson az innovációk felkarolásához.