Warning: A non-numeric value encountered in /home/magyshu1/public_html/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5841

A Budapesti Ipari és Kereskedelmi Kamara (BKIK), a Magyar Ingatlan Tanács(MIT), a Magyar Ingatlanközvetítők Országos Szövetsége (MIOSZ), és a CEREAN Europe 2013. Febr. 21-22-én sikeres szakmai konferenciát szervezett a hazai ingatlanközvetítő-, és értékbecslő irodák vezetői számára a fejlett gazdaságokban elterjedt és jól bevált ingatlanszakmai rendszer megismertetése céljából.

Miért is érdekelt közel 100 cégvezetőt a nemzetközileg elismert külföldi ingatlan szakemberek előadása?

Mert ők tudták, hogy valamit változtatniuk kell a szakmai munkájukon ahhoz, hogy előre lépjenek. A régi metódusok egyre kevésbé működnek, az ingatlanközvetítők presztízse romokban, az ügyfelek csalódottak, bizalmatlanok, egyre nagyobb a piacon a „közegellenállás”.

A legtöbb magyarországi ingatlanközvetítőt ez nem érdekli-, de egy maroknyi csoport magasabb színvonalra szeretné emelni a munkáját, amihez eszközöket keres.

Egyes – fejlett gazdasággal rendelkező – országokban (pl. Norvégiában, vagy Hollandiában) a törvényi szabályozás következményeként magas az ingatlanközvetítőkön keresztül értékesített ingatlanok száma (80-90%), máshol ez az ingatlanközvetítői kultúra fejlettsége miatt van így.

Ugyanez a szám Közép– Európában 25-30%.

Norm Flynn az amerikai ingatlanszövetség (NAR) korábbi elnöke szerint nálunk is elérhető ez a magas arány, ha használjuk azokat az eszközöket, amit ők évtizedek óta sikerrel használnak.

Vajon mik azok az eszközök, amikkel megváltoztathatjuk a jelenlegi helyzetet?

A 43 év tapasztalatát ötvöző eszközrendszer tavaly óta a világon bárki számára elérhető, aki komoly ingatlan-szakemberként szeretne tevékenykedni.

Az első és legfontosabb lépés az ügynöki tevékenységre vonatkozó szabályok elfogadása (NAR- Etikai kódex). Csak ezután van értelme az ügynökök együttműködéséről-, összefogásáról-, szakmai képzéséről-, és a közösen használt adatbázisáról (MLS) beszélni.

A Magyarországon jellemzően használt módszereink nem hatékonyak, mert nem tudunk összpontosítani az érdemi munkánkra. Azzal megy el az időnk nagy része, hogy ide-oda futkosunk az elkötelezetlen érdeklődőkkel az elkötelezetlen tulajdonosok ingatlanai között.

De be kell látnunk, hogy egy ügynöknek nincs ideje MINDEN ingatlannal foglalkozni. Több tíz, vagy több száz ingatlannal nem lehet egyszerre felelősen foglalkozni.

A hatékony munkához  ki kell választani azt a 10-15 ingatlant, amivel a bróker komolyan tud dolgozni és a képviseletét teljes körűen el tudja látni.

– Azok a résztvevők, akik ezzel egyetértettek – eljöttek a konferencia második napjára is, ahol betekintést kaptunk abba, hogyan lehet az MLS-t arra használni, hogy meg tudjuk szerezni azoknak az ingatlanoknak a teljes körű képviseletét megszerezni, amelyekkel érdemes foglalkoznunk.

Miért nehéz kizárólagos szerződést kötni az ingatlanokra?  (a résztvevők véleménye )

 • Az eladók nem bíznak az ügynökökben…
 • Túl nagy kötöttséget jelent az eladónak ez a fajta szerződés, mert nem tud belőle kilépni akkor sem, ha az ügynök rosszul végzi a dolgát…
 • A tulajdonosok úgy gondolják, hogy ha több ügynököt bíznak meg, úgy többszörözik az eladási esélyeiket…
 • Az ügynökök nem szeretnek felelősséget vállalni (sokszor ők is bizonytalanok)
 • Nincs megfelelő  együttműködés a társügynökökkel…
 • Nem védi az ügynököt megfelelő jogi háttér és gyakran megpróbál kibújni a megbízó a jutalék fizetési kötelezettség alól…

Milyen szolgáltatást nyújtunk most az ügyfeleinknek? (a résztvevők válaszai):

 • hirdetjük az ingatlant
 • segítünk a bemutatásnál és esetleg az ártárgyalásnál mediátorkodunk

De az igazság, hogy mi sem tudjuk, hogy kit képviselünk igazán: az eladót vagy a vevőt…

Leginkább mindkettőt próbáljuk képviselni – ezáltal egyiket sem tudjuk igazán…

– Azok a résztvevők, akik ezzel egyetértettek – eljöttek a konferencia második napjára is, ahol betekintést kaptunk abba, hogyan lehet az MLS-t arra használni, hogy meg tudjuk szerezni azoknak az ingatlanoknak a teljes körű képviseletét megszerezni, amelyekkel érdemes foglalkoznunk.

 

Hogyan lehet az MLS-t teljes körű képviseleti megbízás megszerzésére használni?

A rendszer célja, hogy az eladó tisztán lássa az értékesítési folyamatot és kontrollálhassa azt!

Jelenleg az eladó legnagyobb problémája a magyar piacon az, hogy „Vakon” lép a piacra, mert nincs információja arról, hogy mennyiért keltek el az övéhez hasonló ingatlanok a közelmúltban.

Az MLS-be minden piaci információ feltöltésre kerül – legyen az akár magánhirdetés, akár ügynökségi – az információk folyamatosan aktualizálásra kerülnek és onnan egyetlen adat sem kerül törlésre, ezért a rendszer meg tudja adni a választ, statisztikákkal is alátámasztva – így az ügynök is tisztán láthatja az ingatlan reális piaci helyzetét, sőt a tulajdonosnak is „szemüveget” adhatunk, hogy láthassa a realitásokat.

Az ügynökök közötti együttműködés úgy jöhet létre, hogy az MLS-t minden ügynök láthatja, de a rendszerbe csak MLS-tag tölthet fel ingatlant.

A magas szintű ingatlanközvetítői munka feltételei tehát:

 • Közös szabályrendszer
 • Közös adatbázis
 • Információ megosztás
 • Jutalékmegosztás

Aki ezekkel egyetért, az képezve magát magasabb szintre emelve magát Realtor lehet, hangzott el az előadótól.

Szervezők