Warning: A non-numeric value encountered in /home/magyshu1/public_html/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5841

Tisztelt Honlap olvasónk, Kedves Kolléga!

Az alábbi közleményben foglaltakkal a MIT elnöksége is egyetért:


A BKIK Ingatlan Osztályának Közleménye 

A BKIK Ingatlan Ingatlanforgalmazás- hasznosítás- Ingatlan Vagyonkezelés Osztálya 2017. január 13-ai soros ülésén több aktuális ügyet tárgyalt, így az INDEX.hu hírportálon 2017. január 10-én 14:56-kor megjelent, „Összejátszottak az ingatlanközvetítők” című cikket is. Megdöbbenéssel értesültünk arról, hogy a Gazdasági Versenyhivatal bírsággal kényszerült sújtani az ingatlanközvetítési piac két jelentős szereplőjét.

A BKIK Ingatlan Osztálya már évek óta dolgozott a szakma legszélesebb körének bevonásával egy szakmai normatívákra építetett Etikai Szabályzat kidolgozásán és elfogadtatásán a BKIK Gazdasági Szolgáltatások Tagozatán belül, majd BKIK szinten és ebbe a munkába bevonta többek között a most megbüntetett vállalkozásokat is. Ezen vállalkozások vezetői ezt 2014 szeptemberében, egy ünnepélyes, sajtó nyilvános eseményen egyetértésük jeléül aláírták, önként vállalva az Etikai Szabályzatban foglaltak betartását, kivéve a cikkben említett egyik vállalkozást.

Meggyőződésünk szerint kizárólag a tiszta piaci viszonyok keretei között lehetséges olyan színvonalú szolgáltatás biztosítása, amire az ügyfelek joggal tartanak igényt. Tilos mindenfajta kartell, minden bennfentes információval való visszaélés, tilos a konkurensnek tekinthető vállalkozások működésének ellehetetlenítése, akadályozása, az ügyfelek tudatos megtévesztése.

Bízunk a közvélemény erejében és várjuk, hogy egyre többen csatlakozzanak önként ehhez a követelményrendszerhez, osztályunk részéről szívesen segítünk nekik!

Továbbá bízunk abban, hogy a jövőben többé nem kell a mostanihoz hasonló tisztességtelen esetekkel foglalkoznunk és minden ingatlanos betartja a szakma etikai szabályait!

BKIK Ingatlan Osztály Elnöksége


A fenti közlemény és a MIT álláspont jobb megértéséhez a következő linkre kattintva érdemes elolvasni a közleményt kiváltó cikket és elolvasni a közösen aláírt dokumentumot:  http://index.hu/gazdasag/2017/01/10/osszejatszottak_az_ingatlankozvetitok/

Ami különösen fontos, ezen a sajtó nyilvános eseményen az aláírók vállalták, hogy tevékenységüket az elfogadott Szakmai Normagyűjteményem alapuló Etikai Kódex szerint végzik, annak tartalmát az érdekkörükbe tartozó vállalkozások között és a piacon minél szélesebb körben terjesztik, megismertetik. Végezetül pedig a dokumentum aláírása az abban megfogalmazott szándék anyagi és eljárási kiteljesítését is jelentette.

Meggyőződésünk szerint, kizárólag tiszta törvényi keretek, illetve – megfeleltetés mellett teljesülhet csak egyszerre a magas színvonalú szolgáltatási minőség és a fogyasztóvédelem.

A GVH értékelésében szereplő kartell, a bennfentes információkkal való visszaélés, a konkurens vállalkozások működésének ellehetetlenítése és akadályozása, valamint az ügyfelek tudatos megtévesztése éppen ezeket az elfogadott elveket tiporja sárba.

Budapest, 2017. január 20.

Magyar Ingatlan Tanács

alairt-dokumentum