Warning: A non-numeric value encountered in /home/magyshu1/public_html/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5841

 

Egy kiállítás “képei”
(Lakásvásár, más perspektívából)

Elmúlt, eltelt ahogy az összes eddigi 16 is! A  válság “állítólagos” vége felé véget ért a 17. Ingatlanvásár. Hogy mit érez ebből a piac, azt nem tudni.  A vásárlói kedv él és egyre merészebben követeli az árak csökkenését. A reménybeli ingatlantulajdonosok egy része bátran kiáll a porondra, és készpénzzel fricskázza meg az eddig hitelhez szocializált új és használt lakás dömpinget felsorakoztató szakmát, elkápráztatva ezzel a főleg projekteket kínáló kiállítókat. Mindenki valami mást, valami jobbat, valami “bombasztikusat” ajánl és a nép, rendíthetetlen hittel szemléli a CSAK neki, CSAK akkor szóló maszlagot! De vajon hány üzlet is köttetett? Hány új építésű kínálattól megcsömörlött vevő kereste a régen bátran, most összesen 3 standon áruló használt ingatlanokat kínáló klasszikus INGATLANKÖZVETÍTŐket? De nézzük csak meg, kit is keresnek valójában?

    

Az ingatlanközvetítő olyan szakember, aki szolgáltatási tevékenységet folytat az ingatlanok bérleti szerződésének megkötése vagy elidegenítésük létrejötte érdekében. Olyan személyeket keres, akiknek eladó vagy kiadó ingatlanjuk van, illetve eladó vagy kiadó ingatlant keresnek, és őket összeköti, hogy az ingatlanbérlet vagy adásvétel létrejöjjön. A klasszikus megfogalmazást tekintve helyén van a dolog, azonban a nagyközönség azt a szakembert szeretné megtalálni, aki valóban a jutalékáért megdolgozva, az ügyfele érdekében végzi munkáját. Aki nem csak ígérget, de teszi a dolgát, visszahívja az ügyfelet, időben érkezik, pontosan informál és kommunikációját tekintve – lehet ez hirdetve vagy verbálisan- pozitív értelemben mindig tetten érhető! A látogatók nagy része bátortalanul szólítja meg a standon álló munkatársat, és majd a második mondat után, dől belőle a panaszáradat és csalódottság mind e szakma folytatói, mind a rendelkezésre álló kínálat kapcsán.

A Magyar Ingatlan Tanács képviselői döbbenettel hallgatják ezeket a mondatokat, hisz a jó szándékú ügyfél náluk, mint az iparág jeles szakmai képviselőjénél keresi az igazát, nem tudva azt, hogy az ott álló tanácsadók “civilben” maguk is ezt a becsmérelt tevékenységet folytatják. Szó esik itt az árnyalt rosszallástól kezdve a konkrét átvágáson túl, a “soha többé ingatlanközvetítővel” kezdődő mondatig mindenről! Az udvarias munkatársak végighallgatják a “vendéget” majd mosolyogva nyúlnak a papír után, amin egyetlen apró kulcs van, ami kinyitja Szezám ajtaját, és békét köttet eladó és vevő, ingatlanközvetítő és ügyfél, szakma és szakmabeli között!

A kulcs neve: Mimir, mely a múltból, az Észak Germán mitológia híres alakja, aki tudásáról és bölcsességéről volt ismert és  MIMIR, mely a jelenben, egy mozaik szó, ami a Magyar Ingatlanszakmai Minősítő Rendszer néven (www.mimir.hu) lépett be a köztudatba! 

A panaszkodók arca felderül és a várakozásokat felülmúlva, dicsérik a kezdeményezést és ígérik, hogy örömmel keresik fel az adott website-on azokat a kollégákat, akik e minősítő rendszer keretén belül vállalták a megmérettetést, igazolták szakmai tudásuk eredetét, és illetve annak referenciáit és kihívásként élik majd meg a továbbképzés adta lehetőségeket! Visszaigazolni látszik, hogy érdemes volt annyi időt, energiát, anyagi forrást áldozni, hisz a piaci szereplők jó szívvel választanak majd a minősített kollégák közül. Érdemes regisztrálni és “kiválasztottként” megélni, ha majd telefonban a rendszerre hivatkozva keresik meg őket!  Érdemes volt ott lenni és látni ezt!
Köszönjük azoknak, akik ezt tették, a piac és a szakma nevében!

Bata Judit
(Budapest )