Warning: A non-numeric value encountered in /home/magyshu1/public_html/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5841

A szakképzési hozzájárulás szakszerű és hatékony felhasználása címmel rendezett júniusban konferenciát az Építőipari Ágazati Párbeszéd Bizottság, ami Schréder Mihály szervezésében egy konferencia-sorozat része volt.
Schréder Mihály barátunk hosszú ideje folytat � reméljük nem szélmalom � harcot azért, hogy a szakképzési hozzájárulás felhasználása a szakma igényeinek megfelelően alakuljon és a szakmunkás képzés – a munkaerő piaci igényeket is figyelembe véve – jól képzett szakembereket adjon az iparnak, mert ez a jó minőségű kivitelezői munka egyik fő alappillére.
A MIT támogatja ezt az erőfeszítést, és elfogadja a témában megfogalmazódott alábbi állásfoglalást.

Az építőipari szakmunkásképzés helyzete és a szakképzési hozzájárulás hatékony felhasználása
ÁLLÁSFOGLALÁS

A fenntartói finanszírozás rendszerének átalakítása keretében javasoljuk az 1,5%-os szakképzési hozzájárulás központi forrásaiból Ágazati Szakképzési alapok létrehozását. Az egyes ágazatok vállalkozásai részére a törvényben előírt kötelező befizetések ezekbe az Ágazati Szakképzési Alapokba kerülnek. Az alapokba befolyó pénzügyi források regionális szinten koordinálva az illetékes kamarák és szakmai szervezetek bevonásával kerülnek felhasználásra. Ez a modell alapvetően megfelel a korszerű, az EU tagállamokban is alkalmazott megoldásnak, amely a forrásfelhasználást az adott vállalkozások által képviselt iparági szakmai szervezeteihez koncentrálja, különös tekintettel az újonnan alakuló Térségi Integrált Szakképző Központok fenntartására és működtetésére.

A támogatási rendszer újragondolását indokolja az is, hogy az EU támogatások egyre több, alapvetően fejlesztési feladatot finanszíroznak, s ez a fenntartók saját forrásaival, a gazdasági szereplők forrásaival együtt szinergikus hatást fejthetnek ki.

Budapest, 2009. június 4.