Warning: A non-numeric value encountered in /home/magyshu1/public_html/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5841

A KEREKASZTAL LOVAGJAI AVAGY

A 2012. ÉVI BÉRLAKÁS KEREKASZTAL RÖVID TANULSÁGAI.

  1. április, Construma kiállítás és vásár. A hazai építőipar szép emlékű napja. Ilyenkor – már csak szakmai becsületből is – illik tenni valamit. A programszervezők (EVOSZ-MIT-MÉÁSZ-MUT-Bati) is érzik a nyomást, előveszik az aktualitásokat (környezettudatos vagy zöld építés), vagy a régóta megoldatlan problémákat (bérlakásépítés). Én ez utóbbira neveztem be, és nagy érdeklődéssel vártam, vajon mit lehet még mondani erről a közel két évtizedes megoldatlan (megoldhatatlan?) problémáról. Persze a szokásos pesszimizmus bennem volt, hisz az elmúlt években számos cikket és tanulmányt írtam a témában, tucatnyi munkacsoportban vettem részt, érdemi eredmény nélkül. De hátha most, majd a franciák megmondják a tutit! A programgazdák ugyanis jó érzékkel, valószínűleg a hazai elfáradt protokolláris előadóművészeket egy – e szakterületen – jól működő európai tagország autentikus szakpolitikusaival próbálták helyettesíteni.

A felkonferáló kulcsszavak, mint sikertörténet, pozitív jövőkép vagy éppen a fenntartató fejlődés ismerősek voltak, csakhogy itt a már bizonyított francia tapasztalatokra vonatkozóan hallhatjuk ezeket.

Az udvariassági felvezető alapján a pesszimizmusomat már igazolva láttam, mikor a francia szakpolitikus megkezdte rövid előadását. Jól áttekinthető ppt fóliák, egyszerű háttér, semmi flanc vagy elterelő hadművelet. Csak a lényeg, az viszont jön bőven. Rövid érthető mondatok, történeti háttér, jog, gazdaság és társadalom, azaz minden, ami kell. Persze már az elején érezzük a francia eleganciát. A lakáspolitika története több mint 200 éves! A lakásfinanszírozás intézményi háttere Napóleon korától! eredeztethető. A jelenleg is működő bérlakás rendszer alapját egy közel 100 éves törvény adja, és a mostani stabil működést “fenntartható bérlakásépítés” alapját egy 1977-ben meghozott jogszabály biztosítja a mai napig.

Már öt perc után érezzük, van mit fejlődni, a nyugati demokráciák évszázados tapasztalatait nem lehet egy – két évtized alatt pótolni. A precízen felépített előadás a lényeget sem takargatja, azaz mi kell a működő bérlakás piac kiépítéséhez, fenntartásához. Pénz, pénz és pénz! Ilyen egyszerű a megoldás! Mármint ott a nyugati antivilágban.

És az előadó még tartogat meglepetéseket. Merthogy a másik fontos szükségszerűség az állam fokozott szerepvállalása. Persze aki nem volt ott, az most azt gondolná, hogy ez bürokráciát és szabályozást, regulát jelent. Pedig dehogy. A fokozott állami szerepvállalás franciaországi lényege, a még több pénz!

Így megtudtuk, amit egyébként eddig sejthettünk. Münchhausen báró csak a mesében sikeres, a bérlakásépítés területen ne várjunk tőle megoldást.

Klujber Róbert.