Warning: A non-numeric value encountered in /home/magyshu1/public_html/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5841

VÁLSÁGMENEDZSELÉS – KITÖRÉSI PONTOK – BÉRLAKÁSÉPÍTÉS
Szakmai kerekasztal a CONSTRUMA kiállításon
Hazai lehetőségek – Nemzetközi tapasztalatok

Időpont: 2012. április 19. csütörtök 10.00-13.00 h.

Helyszín: Budapesti Nemzetközi Vásárközpont Construma Nemzetközi Építőipari Szakkiállítás – Urbicon Szakkiállítás – “B” pavilon Médiaterem.

A vendégek díjmentes regisztrációja: http://www.construma.hu/konferencia-regisztracio
http://www.urbicon.hu/konferencia‐regisztracio

Szervezők:

 •     Magyar Ingatlan Tanács
 •     Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége
 •     Magyar Építőanyagipari Szövetség
 •     Magyar Urbanisztikai Társaság
 •     Francia Intézet.
 •     Bati International Kft.

A lakás- és fejlesztéspolitika intenzívebb állami szerepvállalás nélkül sehol nem képzelhető el, mert a piac önmagában nem tudja a hosszú távú szociális, társadalmi és gazdasági célokat összeegyeztetni. Az építő- és építőanyag-ipar, jelentős gazdasági és foglalkoztatási tényező, mely a lakásépítési piac hullámzó volumene miatt kapacitásfelesleggel küzd. A lakásállomány elöregedőben van. A mai magyarországi bérlakás-állomány sem mennyiségi, sem minőségi szempontból nem tudja kiszolgálni a felmerülő igényeket.

Választási ciklusokon átívelő, politikai konszenzuson nyugvó, jogi és intézményi keretfeltételek, valamint garanciák és az induláshoz szükséges források biztosításával átgondolt lakáspolitikát kell kialakítani, melynek részeként szervezett bérlakásépítést kell indítani. Az energiatudatos, környezetbarát építési technológiák alkalmazásával épült gazdaságos és hosszútávon fenntartható minőségi lakásállomány élhető lakókörnyezetet eredményez.

A bérlakások építése és a keletkező bérlakás-állomány gazdasági és társadalmi koncepció szerinti kezelése a jelenleg tapasztalható “röghöz kötöttséget” csökkenti és hozzájárul a gazdaság fejlődéséhez, amennyiben növeli a lakosság térbeli és társadalmi mobilitását is. A bérlakásépítés megindulása kedvező gazdasági és társadalmi folyamatok indikátora lehet.

A szakmai kerekasztal célja áttekinteni a lakáspolitika, a szociális bérlakások építésével és fenntartásával kapcsolatos francia tapasztalatokat, melyek ötletekkel, megoldási alternatívákkal szolgálhatnak a magyarországi bérlakás-állomány létrehozására ill. megújítására. Az előadók a szociális lakásokról, a városi lakáspolitikáról, a különféle igényekre kialakított lakásfajtákról és pénzügyi lehetőségekről, a kezelés technikai és igazgatási kérdéseiről fognak beszélni, bő lehetőséget hagyva a felmerülő kérdésekre való válaszadásra. A programot városszociológiai előadás vezeti be, mely a volt szocialista nagyipari centrum-települések megújításáról, élhetővé tételéről, értékeinek feltárásában rejlő lehetőségekről szól.

 A francia nyelvű előadásokat a helyszínen magyar nyelvű tolmácsolásban hallgathatják meg a résztvevők.

Meghívottak: Lakásépítésért, Építésgazdaságért, Építésügyért, Nemzetközi kapcsolatokért felelős Minisztériumok, hivatalok munkatársai, lakáspolitikai szakemberek, tudásközpontok témában illetékes munkatársai, Önkormányzatok, Ingatlanfejlesztők, Ingatlankezelők, Ingatlan forgalmazók, Lakás fenntartók-üzemeltetők, építési termékek gyártói, építőipari kivitelezők, lakásépítők, szakmai szervezetek, szaksajtó.

Program:

A program moderátora: Dr.Sztranyák József elnök – Magyar Ingatlan Tanács

10.00-10.10 Megnyitó

Ongjerth Richárd elnök – Magyar Urbanisztikai Társaság

Széman György elnök – Magyar Építőanyagipari Szövetség

10.10-10.30 Változó szerepek és az iparvárosok

Előadó: Laki Ildikó kutató, tudományos munkatárs- Magyar Tudományos Akadémia Szociológiai Kutatóintézet

10.30-12.00 Szociális bérlakás-építés és fenntartás tapasztalatai Franciaországban Előadók: Jean-Louis Van STICHELEN úr, az Office Public de l\’Habitat közcélú lakásépítő és fenntartó, a Val\’ Hainaut Habitat (V2H) vállalat vezérigazgatója, és Jean-Marie DESFOSSEZ úr, Valencienne város képviselője, az igazgatótanács város által jelölt tagja, a bérlőkijelölő bizottság elnöke.
12.00-13.00 Konzultáció, kérdések, felkért hozzászólók
  Felkért hozzászólások:

 • Dr. Maráczi Zsolt (Magyar Téglás Szövetség). Magyar bérlakás-koncepció
 • Dr. Pálvölgyi Tamás egyetemi docens – Budapesti Műszaki egyetem Környezetgazdasági Tanszék: Fenntartható építés “környezet-, energia” energiabarát települések
 • Környezettudatos építési megoldások: Kárpáti József elnök -ÉVOSZ Könnyűszerkezet-építő Tagozat
 • Pálffy György EU-s Lakásügyi Bizottságának ismertetése a magyar referendumról és az EMBKE minőség, mint itthoni kezdeményezés
13.00 Összefoglaló és Zárszó

Dr. Sztranyák József elnök Magyar Ingatlan Tanács

Ongjerth Richárd elnök – Magyar Urbanisztikai Társaság

Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk, főként az ország különböző településeiről, mivel célunk a jó tapasztalatok széleskörű ismertetése!

 1. Sztranyák József

SZERVEZŐK nevében.