Warning: A non-numeric value encountered in /home/magyshu1/public_html/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5841

Sajtóközlemény

Építsünk magunknak jobb világot! – címmel a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara a Magyar Ingatlan Tanáccsal karöltve 2014. szeptember 25-én Lakásügyi Kerekasztal Fórumot szervezett a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Széchenyi termében.

A rendezvényt Szatmáry Kristóf, a BKIK elnöke nyitotta meg. Az esemény kiemelt vendége, Dr. Lenner Áron Márk a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára volt. 

 

Dr. Sztranyák József, a BKIK Ingatlan osztály elnöke elmondta, a konferencia középpontjában a lakásbérléssel kapcsolatos paradigmaváltás áll, azaz az állami szerepvállalás a bérlakások ügyében. A konferencia civil, szakmai kezdeményezésként jött létre, a fórumot alkotó 16 szervezet, mintegy 50 szakmai anyag áttanulmányozása után alakította ki a lakhatás, lakás-mobilitás és a nemzeti otthonteremtés ügyét szolgáló programot, egészen az évtized végéig tartó időszakra. (2014-2020). A cél az volt, hogy egy modell értékű bérlakás-koncepciót hozzanak létre.

Dr. Lenner Áron Márk ismertette az állam lehetőségeit a lakásépítésben. Meglátása szerint a lakásépítések jelenlegi üteme nem tartható fenn, hiszen a kimutatások szerint több lakás megy tönkre, mint amennyivel évente helyettesítik, viszont 2014-ben már 22 %-os növekedést sikerült elérni a megelőző évekhez képest. Az ingatlanhiány vidéken még inkább szembetűnő, ugyanis a munkaerőhiány oka is ebben keresendő. Vannak térségek, például Székesfehérvár és Győr, ahol a beérkező munkaerő számára nem megoldottak a megfelelő lakhatási körülmények. Ahhoz, hogy az országon belül és kívül egyaránt nőjön a lakosság mobilitása, változtatni kell az emberek gondolkodásán, enyhíteni kell a saját lakáshoz való ragaszkodást és minél több bérlakás felépítésére kell az államnak törekednie.

Szatmáry Kristóf a BKIK elnökeként a vállalkozói szerepvállalás fontosságát hangsúlyozta, kiemelve a szükséglet vezérelte bérházkoncepció megalkotásának fontosságát. A Lakásügyi Kerekasztal Fórum munkacsoportjaiban kidolgozott programelemek a keresetekhez képest reális költségek mellett működő, alacsony rezsijű, a fenntarthatósági szempontokat megvalósító bérházrendszer kialakítását célozzák meg, amely a jelenleginél kedvezőbb bérleti díjakat tenne lehetővé a lakóknak, illetve hozzájárulna a 2014-2020 közötti uniós célok megvalósításához is.

A további felszólalók közül Ács Érmes Károly, az EMBK FB képviselője bemutatta azokat a kereteket, amelyek egy korszerű, energiahatékony bérházrendszer kialakításához kötelezően hozzátartoznak. Dr. Bék Ágnes, a TTOE elnöke a bérlakás-szabályozás jogi és üzemeltetési viszonyainak átgondolására hívta fel a figyelmet. Keszthelyi Péter, a BKIK Bank- és Biztosítási Osztályának alelnöke a bérházépítési program finanszírozási lehetőségeiről beszélt, Dr. Maráczi Zsolt pedig, a Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület ügyvezető elnöke ismertette azon társadalmi és gazdasági hatásokat, amelyek egy jó bérházprogram hozadékai lehetnek. Fegyverneki Sándor kormánytisztviselő nyugati példákon keresztül nyújtott európai kitekintést a lakhatási kérdésekben.

 

A rendezvény végül élénk vitafórummal zárult, továbbá az FHB és a Fundamenta Lakáskassza képviselői örömmel üdvözölték a konferenciát és kezdeményezték a csatlakozást a további munkába, amely a bérlakás-program finanszírozhatósága szempontjából nagy jelentőséggel bír.