Warning: A non-numeric value encountered in /home/magyshu1/public_html/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5841

Nagy lendületet vett a Magyar Ingatlan Tanács az ingatlanszakma megtisztításában!!!

  1. június 11-én a Magyar Ingatlan Tanács (MIT) kerekasztal megbeszélésre hívta a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségét, a Magyar Önkormányzatok Szövetségét, a Jegyzők Országos Szövetségét, melynek témája a MIT által létrehozott Magyar Ingatlanszakmai Minősítő Rendszer (www.mimir.hu) és az ingatlanszakma kóklerektől történő megtisztítása volt szorosabb együttműködés keretében.

Miután Sándor Viktória, az SZVT, mint házigazda részéről köszöntötte a megjelenteket, a MIT elnöke Sztranyák József pozicionálta a hazai ingatlanszakmát, benne a Magyar Ingatlan Tanács szerepét, és iparágon belüli meghatározó helyét, széleskörű kapcsolat rendszerét, míg Osadcow Gergely a MIMIR főtitkára, a MIOSZ elnök beszédében kiemelte, hogy az országban tevékenykedő ingatlanközvetítők körülbelül 30%-a végzi csak legálisan a munkáját. Az illegálisan ingatlant közvetítők hatalmas kiesést okoznak az államkasszának (nem fizetnek járulékot, ÁFÁ-t, iparűzési adót, stb.) valamint a munkájukat legálisan végző szakembereket hátrányba hozzák.

 Sajnos az ingatlanukat bérbeadó/eladó magánszemélyek nem gondolják át, hogy az illegálisan dolgozó, magukat ingatlanközvetítőként megjelölő személyek/cégek mekkora kárt okozhatnak számukra. Nem is kell nagyon beleásnunk magunkat a témába, gondoljunk csak egyszerűen a lakásmaffiára vagy arra, hogy akár egy jogszabály nemismeretével milyen nagyságú anyagi kár keletkezhet egy adásvételi vagy bérleti ügylet során, hiszen millió forintos tételekről beszélünk és bizony problémák felmerülésekor nagyon sokszor bottal üthetik a nyomát egy ilyen „közvetítőnek”!

 Magánszemélyek részére egy-egy ingatlanközvetítő, vagy ingatlanszakmában dolgozó személy leellenőrzése nehézkes, nem mindig tudják melyik az illetékes szerv, mely segítséget tud nyújtani. A MIT által kifejlesztett MIMIR erre ad megoldást. Egyrészt a magánszemélyek az ingatlanszakmában dolgozó ELLENŐRZÖTT szakemberekre tudnak rákeresni, akár földrajzi terület szerint is, illetve szakmák szerint is ( ingatlanközvetítőtől, értékbecslőtől kezdve, társasházkezelőn, ingatlan gazdálkodón, banki hiteltanácsadókon keresztül ügyvédig, vagy akár energetikusig is). Másrészt az ingatlan iparágban dolgozó szakemberek tudnak ELLENŐRZÉS után regisztrálni a rendszerbe, büszkén vállalva szakképzettségüket, szakmájukat.

 A regisztrált szakembereknek a változó szakmai környezet miatt az újdonságokból, legyen szó pl. jogszabály változásról vagy technikai újdonságokról, állandóan naprakésznek kell lenniük, ebben segít a MIMIR, mely kötelező képzéseket ír elő, vagy akár tart saját szakembereivel egy kreditrendszert felépítve.

 A MIMIR rendszer nyilvános, hozzáférhető magánszemélyek részére is, akiknek napjainkban finanszírozási és energetikai ügyekben is segítségre van sokszor szükségük, ezen a fórumon bemutatkoztak éppen ezért a MIMIR-hez csatlakozott Banki Hitelkihelyezők és Tanácsadók és az Energiatanúsítók is illetékes Kompetencia Bizottságainak vezetői meggyőzően érveltek, bizonyítva hozzáértésüket.

 Láthatjuk, hogy mind a szakma, mind a magánszemélyek felé milyen fontos egy ilyen jól működő rendszer kiépítése.

 A MIMIR 6 Kompetencia Bizottságában a szakmák kiváló szakemberei ellenőrzik és felügyelik a rendszer naprakész és etikus működését.

 Vágner Adrienn, a Közvetítő Kompetencia Bizottság vezetője elmondta, fontos, hogy a magánszemélyek is megértsék, az ingatlanközvetítés is egy tanult szakma, ne bízzanak kóklerekben. Gondoljunk csak bele, senki se menne egy mandulaműtétre egy vajákoshoz. Büszkék szeretnének lenni a szakmájukra az ingatlanközvetítők, ehhez szükség lenne a jegyzői kötelező regisztrációk és a nyilvános Ingatlanszakmai Minősítő Rendszer összekapcsolására is, az ellenőrizhetőségre és a folyamatos oktatásokra.

 Rajcz József, az Értékbecslő Kompetencia Bizottság kifejtette, hogy az Önkormányzatok nagy segítségüket vennék a MIT tapasztalt szakembereinek például területfejlesztés, helyi építési szabályok kidolgozásában, hiszen sokszor ezekben az ügyekben az igencsak leterhelt és nem biztos, hogy ezen a területen tapasztalatot szerzett munkatársaknak kell kidolgozni anyagokat.

 A két másik Kompetencia Bizottság vezetői ugyan ez idő tájt máshol látták el fontos feladataikat, viszont a létesítmény- és ingatlangazdálkodási és társasházi, lakásszövetkezeti szférában dolgozó kollégák tevékenységét hazánk Polgárai valamennyi településünk közvetlenül érzik így Kompetencia bizottságaikat – távollétükben – röviden dr. Sztranyák József elnök úr mutatta be.

 Kovács János MIOSZ alelnök az önkormányzatok ingatlangazdálkodási feladatainak ellátásához kapcsolódva mutatta be a MIOSZ innovatív szolgáltatását, az Ingatlan Office-t.

 Meghívott vendégeinktől bemutatkozásaik során megtudtuk felelősségteljes tevékenységeik sokaságát, amelyben igaz, hogy csak kis része az ingatlanszakmai felügyelet, ám az is kiderült, hogy az állampolgáraink számos felületen találkozhatnak az ingatlaniparág szakmai képviselőivel.

 A kerekasztal beszélgetésen jelentősége nagy, hiszen minden fél részéről pozitívan zárult. Mindegyik fél szükségesnek tarja a jövőben az együttműködések szorosabbra vételét és mindegyik fél érdeke, hogy az ingatlanszakma megtisztuljon.

 Egy nagy lépést közösen megtettünk, de hosszú út vár még ránk.

Budapest, 2012-06-19.

Magyar Ingatlan Tanács