Warning: A non-numeric value encountered in /home/magyshu1/public_html/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5841

Ismét teltház a THT-TTOE konferencián

Közel 250 közös képviselő, lakásszövetkezeti tisztségviselő vett részt a CEU Centerben, azon a konferencián, melyet a Társasházi Háztartás szaklap és a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete szervezett szeptember 17-én.

Legtöbben arra voltak kíváncsiak, hogy mikor, mire és hogyan pályázhatnak a Zöld Beruházási Rendszerben (ZBR) rendelkezésre álló forrásokra. Erről Takács Gábor, a KVVM Fejlesztési Igazgatóság ZBR Pályázati Koordinációs Iroda vezetője tájékoztatta a résztvevőket, kitérve arra, hogy a Panel pályázatok esetén az Iroda koordinálja majd az együttműködő szervezetek munkáját, melyek a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, az Önkormányzati Minisztérium, az Építésügyi Minőségügyi Innovációs Nonprofit Kft. (ÉMI) és a később bekapcsolódó Energiaközpont Nonprofit Kft.

Az Iroda érkezteti, formailag ellenőrzi, befogadja a pályázatokat, majd szakmai értékelésre továbbítja az ÉMI és az EK felé. Ezután begyűjti az értékeléseket és felterjeszti döntésre a pályázatokat.

A ZBR az energiahatékonyságot és a megújuló energiaforrások felhasználását támogatja, mert Magyarország szigorú elszámolással tartozik az EU-nak, illetve a szén-dioxid kvótát tőlünk megvásárló országoknak a beruházások eredményességére vonatkozóan.

A kérdésekre adott válaszokból többek között kiderült, hogy
– a rendelkezésre álló keret 15 milliárd forint, de a konferencia napjáig még egy pályázat sem érkezett be, ezért várható, hogy az október végén lejáró beadási határidő után, a tapasztalatok alapján módosított formában ismét kiírják a pályázatot.
– az elbírálás során a beruházás típusok alapján nem, de a CO2 megtakarítás mértéke és költséghatékonysága alapján prioritást kapnak a pályázatok
– a beérkezés sorrendje a pontozás szempontjából nem számít, mert a döntésre felterjesztés csomagokban történik a KVVM miniszter felé
– a ZBR Klímabarát Otthon Panel Alprogram független a Panel Programtól. A célcsoport azonos, de szemléletében más: CO2 csökkentés fókuszú. A támogatható tevékenységek átfedésben vannak, de a feltételek különböznek

A „hagyományos” Panel Program állásáról az Önkormányzati Minisztérium Lakásügyi főosztályának vezetője Csider László tartott előadást, aki a gyakorlatban felmerülő problémák hatékony kiszűréséhez a jelenlévők visszajelzéseire is számít.

A pályázati önrész előteremtésének lehetséges módjairól az OTP, a panel épületek utólagos hőszigetelésének tapasztalatairól pedig a Baumit Kft. képviselője tájékoztatta a szakembereket. Szó esett a sajtóban sajnálatosan félre kommunikált miskolci panel tűzről is, mellyel kapcsolatban a vizsgálatok még nem zárultak le, de az világos, hogy a szigetelés, az extrém hőterhelés hatására sem égett, csak olvadt az épület falán.

A „kamraháború” során megjelenő elvárások és a nyílászárók valós hőszigetelő tulajdonságainak viszonyát már a Fenstherm előadásából tudhatták meg a résztvevők, míg a Lakóközösségi Biztosítási Program új elemeit az Allianz ismertette.

A VIP-Generál konzorcium a társasházak alternatív fűtési lehetőségeit és a pályázatírással kapcsolatos buktatókat mutatta be, a kondenzációs kazánokra épülő modern társasházi hőközpontok segítségével elérhető megtakarításokról pedig a Robert Bosch Kft. szakértője számolt be.

Zárásként dr. Bék Ágnes a TTOE elnöke, a programban meghirdetett, törvénytervezet ismertetése helyett, már az új társasházi törvényről tarthatott előadást, hiszen azt a Parlament három nappal korábban elfogadta. Ebben helyet kapott a TTOE egyik javaslata is. E szerint nem kötelező a korábban kilátásba helyezett könyvvizsgálói részvétel, ami jelentős kiadásoktól kíméli meg a társasházakat.

A THT és a TTOE következő konferenciája november 19-én lesz, szintén a CEU Centerben.