Warning: A non-numeric value encountered in /home/magyshu1/public_html/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5841

II. Európai Ingatlantanács Jelentése az európai lakópiacokról

 
Spanyolország

2007 -es év mint egy horribilis év irható le a spanyol ingatlanos cégek életében,egy előre megjósolt lassulás az ingatlanpiacon bizonytalanságok és az áresés kiterjedése ,mely az elvárásoknak megfelelően alakult. A 2008-s hivatalos kormányzati adatok a lakóingatlan piacon árcsökkenést mutattak. A 2008-s év harmadik harmada a lakóingatlan árak területén -3%-os csökkenést és a negyedéves adat pedig -1,7% csökkenést  jelzett. Ez az adatsor mutatja az árak csökkenését és éves szinten -0,3%-os, zuhanást. A használt lakáspiacon még nagyobb csökkenés mutatkozott az éves szint -8,6% a harmadik negyedév adatai alapján és szembehelyezkedik az újlakáspiac+3,7%-os évközi, de harmadik negyedévben elért számával.

Anekdotákból származó bizonyitékok szerint  nagyobb az árcsökkenés, mint amit a hivatalos statisztika adatai  a piaci átláthatatlanság miatt jeleztek.

2008 novemberében a spanyol  lakásügyi miniszter asszony  Beatriz Corrdeor a tv-ben nyilatkozta, hogy az árak -15%-al csökkentek az utóbbi 12-14 hónapban. A CEPI tagszövetsége is árcsökkenésről beszélt  februárban,de  -30%-kal csökkentek az árak a 2006 év áraihoz képest.

A CGCOAPI a házak piacán -40%-os és a lakások piacán -30%-os csökkenést mutat ki.

Kis pénz volt a körbeforgásban és limitált volt a hitelkeret a tranzakciók elmaradásával a jelzáloghitelpiac 60%-kal csökkent és a brókerek bevétele -50%-kal.

A bérleti piac jobban teljesitett +3,4%-os bérleti dij emelkedés révén.

 

Dánia

Dánia szintén mutat problémákat a lakáspiac területén. Ez az ország volt, ahol az árak erőteljesen nőttek és alkalma volt 2008 augusztusában a Roskilde bank összeomlása révén a kereskedelmi ingatlanok piacán mutatkozott összeomlást megélni. AZ IMF szerint a lakóingatlan piacon az árak -12%-kal csökkentek. A Dán Külügyminisztérium szintén a lakóingatlan piac gyengeségére hivta fel a figyelmet és a pénzügyi válság dán gazdaságára gyakorolt hatásaira és arra, hogy a lakóingatlan piacon történő fejlesztések jelentik a legnagyobb pénzügyi kockázatot a dán piacon a következő években. A hivatalos adatok országosan -4%os csökkenést prognosztizálnak az árak területén, de különféle területeken nagy szórással.A bérleti piac kis emelkedést mutat +2,8%-os mértékben.

 

Piacok, melyek kevésbé befolyásoltak a válság által

Franciaország

2007-ben a hivatalos adatok mutatták a piac lassulását.2008-ban pedig a hitelhez jutás nehézségei és magas kamatlábak okoztak problémát.

Ez természetesen az aktivitás csökkenése irányába vezetett.

AZ FNAIM(Francia Ingatlanszövetség) CEPI tag szerint a 2008-év 2 traumát is hozott, háztulajdonláshoz jutás könnyitése mutakozott az árakban, valamint a pénzügyi lehetőségek könnyitésében és az amerikai jelzálogpiaci válság a francia pénzügyi intézményeknek is likviditási gondokat jelentett.

Az év elején jelentkezett felváltva csökkenés és növekvés, de júliustól a havi index csökkenést mutatott, mely elég nagynak bizonyult ahhoz hogy lerontsa az év végi növekedés esélyeit.

 

2008 negyedik negyedévében-6,5%-kal csökkentek az árak és elérték éves szinten -3,1%-os csökkenést. A 2007-s év azonos időszakával összehasonlitva az árak csökkenése -9,9% volt. A végső adatsorok éves szinten -4,9%-os csökkenést mutattak a házingatlanok és-1,2 %-os csökkenést az appartmanok piacán. A jelzálog kondiciók sokkal bonyolultabbaká váltak és a vevők pedig a “várj és nézz körbe” stratégiát alkalmazzák.

Yves Boussard az FNAIM elnöke és 2008-ban az EPAG elnöke megjegyezte, hogy 2008-ban az ingatlanok értékesitése több időt vesz igénybe és bonyolult és általánosan elmondható, hogy a bizalom krizise jellemző a helyzetben .Az értékesitések területén 15-20%-os csökkenésre került sor, természetesen Franciaország különböző területein más hatással igy Párizs érdekes maradt továbbra is a vevők számára.

A bérleti piacon is aggodalom mutatkozott Franciaországban ,Paul Rolland CNAB elnök és 2008-ban a CEAB elnöke szerint a bérleti piac stabil volt 2008-ban, de azzal a tendenciával hogy az emberek nem mozognak hacsak nem kell.

2008 második felében a bérleti díjak elkezdtek csökkenni Franciaországban, a nagy városokban és ez egészen Párizsig terjedt. Országos szinten nézve az éves adatsorokat a 2007-s évvel összehasonlitva kicsi volt az emelkedés +2,6%.

 

Nem meglepő, hogy 2008-ban Franciaországban a kezelők és közvetitők üzletei csökkentek.2008 harmadik negyedévére 22%-kal csökkent a bevétel a 2007-s év azonos időszakához képest és természetesen mind a nagy és kis cégek is nehézségekbe kerültek. Az eladások számának csökkenését a bérletek növekedése  hozta egyensúlyba. Az eladások területén 29%-os csökkenés míg a bérleti piacon 1,5%-os emelkedés jelentkezett. A tranzakciók területén több idő szükséges a lebonyolitásra és  öt szakmai jelentés megállapitásai szerint még több látogatás, illetve bemutatás szükséges mint 2007 hasonló időszakában szükséges volt a sikeres tranzakció lebonyolitásához .

 
Dr Németh Miklós
CEAB Főtitkár