Warning: A non-numeric value encountered in /home/magyshu1/public_html/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5841

HIBÁS TELJESÍTÉS, ÉRTÉKCSÖKKENÉS

Egyre több új középület falai, pillérei maradnak burkolat nélkül, mutatva a szerkezet anyagát, az időtálló vasbetont. Az anyag megjelenését, felületét korábban nem tartották esztétikusnak, ezért jellemzően csak a nagy műtárgyak, pillérek, zsilipek, csarnokok maradtak nyersen maradó felületűek, az épületek külső-belső felületeit, lépcsőit burkolatokkal látták el.

Napjainkban a zsaluzási technikának is köszönhetően érdekes, izgalmas és tiszta felületek hozhatók létre az anyagból, így az építészeti tartalom kifejezési eszközként gyakran találkozunk látszóbetonnal.

A helyszíni betonozású felület a beton jellegzetességét megőrzi ugyan, de a tervezői elképzelések megvalósítása érdekében végrehajtott kivitelezési folyamat hatására minden esetben egyedi megjelenésűvé válik.

A látszóbeton helyszíni, magas felületi minőségű, igényesen kivitelezett, más szerkezetekkel nem takart, felületvédelemmel ellátott betonszerkezet, amely külső és belső térben egyaránt megjelenhet.

Látszóbeton felületek tervezése és megvalósítása komoly szakmai kihívás.   Tervezéskor nagyon pontosan rögzíteni kell, milyen minőségű, milyen osztályba sorolható felületet szeretne a tervező és a beruházó a munka elkészülte után kapni. Több kérdés merül fel:

  • Milyen a felület textúrája, a pórusossága?
  • Szín-azonos felületeket látunk-e?
  • Hogyan jelennek meg a munkahézagok és fugák?
  • Méretpontosak-e a tervezett felületi síkok?

Az építtető, a tervező és a kivitelező pontosan definiált minőségi paraméterekre vonatkozó megállapodása előzheti meg a későbbi vitákat, pereket.

Egy ilyen a megállapodáshoz, és az esetleges szakértői munkákhoz is jó alapot nyújtanak azok az ismeretek, amelyek szakmai és jogi oldalról is megközelítik a a minőségi előírásokat, a hibás teljesítés fogalmát.

Az említett szerkezet és annak kivitelezésével összefüggő esetleges problémák csak egy szűk körét mutatják most annak a hatalmas szakmai anyagnak, amellyel a BME Építőmérnöki Karán a Magasépítési Tanszék szervezésében folyó Építőipari Igazságügyi Szakirányú továbbképzés hallgatói megismerkedhetnek. A képzés 3 féléven át példákon keresztül mutatja be az építési káresetek elkerülésének, illetve a károk felszámolásának lehetséges műszaki megoldásait.

A szakma gyakorlásakor a műszaki, gazdasági és jogi ismeretek együttes ismerete elengedhetetlen, különösen igaz ez a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben. Fontos, hogy minden résztvevő a saját munkáját hiba nélkül, az előírások, szabályok, szabványok betartásával végezze.

A képzés során megszerezhető ismeretek mindenképpen hozzájárulnak a magasabb szintű teljesítéshez, az esetleges hibák feltárásához, azok kijavításához, a felelősség kérdésének tisztázásához.

A képzés hallgatói ismereteiket a bíró döntéseit segítő szakértőként is kamatoztathatják, amennyiben elegendő munkatapasztalat után (a mindenkori jogszabályoknak megfelelő módon) kérik felvételüket az Igazságügyi Szakértői Kamara szakértői névjegyzékébe.

A képzés részleteiről további információk olvashatók a http://www.met.bme.hu/TANFOLYAM/SZAKMERNOK/szakmernoki.htm oldalon.

Dr. Baráti Ilona – BME Magasépítési Tanszék