Warning: A non-numeric value encountered in /home/magyshu1/public_html/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5841

 Európai Ingatlantanács (CEPI) jelentése 2008-2009

Brüsszel, 2009. február 11.    

Sajtóanyag

A 2008-as európai lakó ingatlanpiac trendjei

– A pénzügyi krízis és hatása az ingatlanpiacra
– A likviditás hiánya és a hitelhez jutás nehézségei
– A bizalomvesztés és a tranzakciók száma
– A folyamatban lévő, pénzügyi kihatással lévő ingatlanárak esése egyes európai országokban és ezek időbeni különbözősége

A 2008-as esztendő az európai országok lakó ingatlanpiacán jelentős változásokat generált, melyek célpontjai meghatározott országok voltak (példának okáért Írország, Egyesült Királyság, Dánia, Norvégia, Lettország, Észtország). Néhány országban (például Finnország) a változások nagyon hirtelenek voltak. Az év során a széles skálán mozgó és növekvő gazdasági és pénzügyi problémák miatt egy globális hitelezési krízis alakult ki a piacokon.
A CEPI meghatározása szerint a krízis idővonala az európai lakó ingatlanpiac relációjában és a nemzeti ingatlanpiacok összefüggésében mutat különbségeket.

A krízis befolyása elsőként azon országok lakó ingatlanpiacán mutatkozott meg, melyek megtapasztalták a piacon a “buborékot”, főleg Írország, ahol a tranzakciók száma 50%-kal csökkent és Spanyolország, ahol az árak csökkentek 40%-kal a jelentések szerint, majd ezt követte sorban az Egyesült Királyság.
A közép- és kelet-európai országok, melyek ingatlanpiacai komoly fejlődés mellett jelentős gazdasági változásokon mentek át és rendes tagjai lettek az Európai Uniónak.
Ezen piacok némelyike, mint Lengyelország és Csehország áremelkedést prognosztizált, például Csehországban 5%-kal nőttek az ingatlanárak. Azonban ezen piacokra vonatkozó stabilizációs előrejelzéseket kockáztatta a hitelválság és olybá tűnik, hogy nem jósolható meg ez meddig is tart még.
Más piacokon csökkenés történt mint Lettország -24% és Észtország -16,3%.

Lehetetlen a 2009-es évre vonatkozóan jóslásokban bonyolódni, de az megállapítható, hogy egy bizonytalan és nehéz év lesz. Elmondható továbbá, hogy az ingatlanpiac gazdasági javulásra vár és a piacokon pedig a hitelezés újrabeindulására. Sok a kétség afelől, hogy erre rövid időn belül sikerül megoldást találni.

2008 egy változó év volt az ingatlanszakmán belül is, különösen a közvetítők piacán, akik egy gyorsan és erősen változó piaccal néztek szembe. A CEPI adott néhány példát, hogy a szakmai szövetségek képesek legyen segíteni a tagjaikat a változó körülmények ellenére is. Ez azt is aláhúzza, hogy mennyire különféle is a piac az EU-n bés az egyes tagországokon belül is, ebből levonható az a következtetés is, hogy szükséges a pontos jelentés az ingatlanárak Európai Unión belüli alakulásáról.

A CEPI a legfontosabb szakmai ingatlanszövetség Európában, 42 szövetséget képvisel 25 uniós országban.

CEPI ülés Brüsszelben, 2009