Warning: A non-numeric value encountered in /home/magyshu1/public_html/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5841

Építőipari változások: rezsióradíj számítás

Az építési vállalkozók szeptember elsejétől csak úgy kalkulálhatják díjaikat, hogy abban az építőipari rezsióradíj alapján számolt munkadíjat kell szerepeltetniük – az erről szóló 207/2008 (VIII.27.) Korm. rend. a Magyar Közlöny 2008/125. számában jelent meg.

A kormány újabb rendeletében több jogszabályt módosított, a kiemelt beruházások gyorsítása érdekében. Ennek részeként több ponton kiegészítették a múlt év utolsó napján született rendeletet, amely az építőipari kivitelezés szabályait tartalmazza.

Az építőipari rezsióradíj nem tartalmazhat hatósági költségeket. A rendeletbe bekerült az építőipari rezsióradíj fogalma, ami az egy munkaórára vetített összes költséget és nyereséget tartalmazza. A minimális rezsióradíj számítási alapja az építőipari ágazati kollektív szerződésbe foglalt minimális szakmunkás alapbér – ez év április elsejétől 85 ezer forint – kiegészítve annak közterheivel. A minimális szakmunkás alapbért azonban az egyéb személyi jellegű és ellátási költségekkel, valamint az irányítási és ügyviteli költségekkel kell növelni. A rezsióradíj nem tartalmazhatja azonban a közvetlen anyag-, fuvar- gép-, és tervezési-, valamint hatósági költségeket.

A rendelet előírja, hogy mire kell figyelemmel lenni a kivitelezési szerződés vizsgálata során, az irreálisan alacsony ár megállapításánál. Kiindulás az építőiparban szokásos élőmunka normatíva – milyen munkafázis elvégzéséhez mennyi idő szükséges – amit a bemutatott rezsióradíjjal kellfelszorozni. Az ettől alacsonyabb munkadíj fejében készült költségvetés irreálisan alacsony. A közbeszerzési törvény előírja, hogy az ilyen ajánlatokat ki kell zárni a versenyből. A rendelet orvosolja az építési vállalkozók régi panaszát, amely szerint a \\”tisztességes\\” vállalkozók, akik megfizetik a bérek közterheit, a közbeszerzéseken hátrányba kerülnek azokkal szemben, akik feketén foglalkoztatják a munkásokat.  Koji László, az Építőipari Vállalkozások Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) alelnöke, a Vállalkozói negyed kérdésre elmondta, a jogszabályváltozást ők kezdeményezték, és örülnek a változásnak. \\”Az építőipari rezsi óradíj számítás lehetővé teszi, hogy az irreálisan alacsony áron dolgozó vállalkozások ne indulhassanak közbeszerzési pályázatokon\\”- mondta az alelnök. A szövetség építőipari mikro- és kisvállalkozásoktól bekért, 2007-es adatok alapján számította ki azt az 1900 forintos minimumot, ami a szakmunkást megilleti. Ez az összeg tartalmazza a munkabért, a munkáltatói és egészségügyi hozzájárulást valamint az adminisztrációs költségeket. A ÉVOSZ bízik benne, hogy a rendelet meghozza a várt hatást, bár erre legalább fél évet várni kell.

Forrás: MTI