Warning: A non-numeric value encountered in /home/magyshu1/public_html/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5841


Kedves Kollégák!

Két fontos ingatlanszakmai konferenciánk is lesz a héten. Először holnap a BIKI.ban:

MIT – BKIK – VOSZ ENERGETIKAI KONFERENCIA TÉMASZINOPSZIS

 – Új Széchenyi Terv épületi zöldgazdaság fejlesztési célú BKIK-MIT-VOSZ konferencia mottó: EGYNEK MINDEN NEHÉZ, SOKNAK SEMMI SEM LEHETETLEN”  /gróf Széchenyi István /

  1. március 6-án 13-17 óra között BKIK Székház Baross teremben (Budapest I. ker. Krisztina krt. 99) a VOSZ ingatlanipari szekció a kapcsolódó BKIK értéknövelt szolgáltatási tagozatokkal közös konferencián indítja el

 ENERGIAHATÉKONY ZÖLD MINTAÉPÜLETEK

NYÍLT ÖKO-INNOVÁCIÓS KONFERENCIA

ENERGIA FOGYASZTÓVÉDELMI ÉS

MÉDIA TÉJÉKOZTATÁSI PROGRAMJÁT

 Március 15-e Magyarországon Nemzeti Ünnep, de egyben Fogyasztóvédelmi Világnap is. John F. Kennedy amerikai elnök 1962-ben ezen a napon hirdette ki a négy alapvető fogyasztói jogot. Március 6. pedig Nemzetközi Energiahatékonysági Világnap. Magyarországon 2000-ben tartották meg először.

 A konferencia moduljaiban a BKIK, a VOSZ ingatlan iparági szekció tag Első Magyar Bérlakás Építő Klaszter tagok előadásai majd hozzászólások következnek. Az előadások egymáshoz kapcsolódó közhasznú technológiai ismertető előadások nem céges gyártmányismertetők.

 Bevezető előadás a közelgő Fogyasztóvédelmi Világnap aktualitásaként négy energia fogyasztóvédelmi alapjogot is érint. Kevéssé ismert a fogyasztók részéről, a 2007 évi villamos energia törvény alapján a háztartási méretű (50 kW áramteljesítmény alatti) napelemes, motorikus vagy más kiserőmű (mikroerőmű) vásárlás vagy bérlés alapjoga.

 Majd ismertetésre kerülnek az épületi 50 kW áramteljesítmény alatti földgáz és zöldgáz (biometán, fagáz) mikroerőmű technológiai lehetőségek. Az ezekhez kapcsolódó okos mérőeszközök (smart metering). Az épületi saját áramigényt is meghaladóan aktívház típusú többletáram termelés jogával is élhet az energiafogyasztó középület vagy társasház. Épületi többletáramot az áramszolgáltató köteles megvenni. Ismertetésre kerülnek még az épületi AD-VESZ áramfogyasztás elszámolására szolgáló okos AD-VESZ villanyórák.

Az épületi mikroerőmű technológia keretében gáz, áram és hőenergia-mérő okos mérőeszközök Internet hálózatba kapcsolása EU okos város (smart city) klímabarát és energiahatékony települési fejlesztési közös program. Ez EU öko-innovációs energia menedzsment program (MSZ EN 16001) is.

 Zöld gazdaságfejlesztésként kb. 500 ezer lakásegységnyi (kb. 40-45 millió m˛) középület (pl. iskola) és magánépület (pl. társasház) mikroerőműves korszerűsítése kormányzati stratégiai program is. Országosan 400-500 MW Virtuális Erőmű kapacitást is jelent. Ez egyben VOSZ ingatlan szekció Magyar Növekedési Tervhez (2011.dec.30) leadott Virtuális Erőmű vállalkozói stratégiai programjavaslat is. Első modul előadásai után hozzászólások majd kávészünet következik.

 A konferencia további részében a bemutatott öko-innovációs energiahatékony és klímabarát öko-ingatlanfejlesztő technológiákhoz kapcsolódó BKIK előadások következnek. 2010/31/EU új épületenergetikai irányelv alapú tervezési témák. Banki energia hitel, energiahatékonysági és épület energia Audit.

 A konferencia befejezéseként a résztvevők számára talán a legvonzóbb rész következik, mégpedig a projektek finanszírozási lehetőségei a ma ismert kvázi egyetlen módon, pályázatok útján. Ennek során a gyakorlati információkra épülő megújuló energia pályázati, finanszírozási, szociális és egyéb értéknövelő szolgáltatásokat ismertetnek az egyik legsikeresebb pályázatíró cég, a Tenderauditor Kft. szakemberei.

Majd ezen előadás után a sikeres pályázatok érdekében konzultációs lehetőség nyílik.

Nem kevésbé fontos ügy pénteken indul a Lakásvásár 2012 tavaszi konferencia és kiállítása. (Most röviden, holnaptól részletesen itt, addig: http://lakasvasar.com/ .

A 20. Fundamenta Lakásvásár egyik témája, a lakások, társasházak, intézmények komplex felújítása, az épületek energiahatékonyságának növelése. Ebben az évben, különösen az állami tulajdonú intézmények, iskolák, komplex energetikai felújítására 120 Milliárd Ft fog rendelkezésre állni. Ez a Lakásvásár egyik kiemelt témája is lesz.