Warning: A non-numeric value encountered in /home/magyshu1/public_html/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5841
 CEPI (Európai Ingatlantanács) ingatlanpiaci elemzése  

Hollandia

Erős gazdaságuk és pénzügyi alapjaik miatt a hollandoknál lassabban volt látható az esés első fázisa.  2008 -as év negyedik negyedévében a hitel válság hatásai tisztán látszottak mivel minden hatból csak egy házat értékesítettek (a megelőző periódusban minden négyből egyet értékesítettek), vásárlói bizalom fokozatos csökkenése miatt.

Az év  negyedik negyedében az árak -2,5%-kal estek és az éves bázisa az esésnek 1,8% mértékű volt. Az év utolsó negyedében 27%-kal estek vissza a házértékesítések, összehasonlítva a 2007-s év hasonló időszakával. Itt ismét regionális különbségek alakultak ki, nagyobb áresést mértek Den Bosch és Amszterdam területén,az előbbinél -6,2% és az utóbbinál -5,7% mértékben. 2009 évben  a CEPI tagszövetség NVM előrejelzése -5%-os árcsökkenést mutat és a 2008-s  bázis év tranzakcióihoz képest és 12%.kal kevesebbet  értékesítettek mint a 2007-es év hasonló időszakában.

A CEPI 2008. évi elnökének Frans Burgeringnek a holland ingatlanpiacon sok éves gyakorlata van és alátámasztja hogy a nehézségek fontos faktorát jelentik a jelenlegi piac megértésének  szemben a korábban tapasztalt krízisekkel a nehézségek hatására a banki hitelhez jutás megnehezedett a potenciális vevők  számára.2008 nyarától kezdődött a probléma, tekintettel arra hogy a bankok lelassították tevékenységüket a jelzáloghitelezés területén és a kölcsönnyújtás feltételei megnehezedtek.

Ez abban az időszakban történt Hollandiában amikor a foglalkoztatási ráta a 2008-s erős szinten állt ,annak ellenére hogy a kamatlábak alacsonyak voltak a piaci bizalom hiányzott Más országokhoz hasonlóan a  holland kormány is nyújtott támogatást a gazdaságnak,de olyan kis ország mint Hollandia ahol az export olyan erős és nem tudja a többi országhoz hasonlóan a problémákat elkerülni. A fő hatás a középszintű (350.000-900.000 euro) közötti szegmensben volt erős, de egy olyan kis országban mint Hollandia ahol a regionális különbségek egyébként olyan erősek különösen Amszterdamban mutatkozott relative erősen. A bérleti piac erős maradt, de néhány esetben az emberek rövid távra  adják ki az ingatlanokat,amit meglehetősen nehéz lenne eladni.  A bérleti piac kis emelkedést mutatott 1,6%-kos mértékben mind a házak és apartmanok piacán.