Warning: A non-numeric value encountered in /home/magyshu1/public_html/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5841

Egységes szakmai állásfoglalás az ingatlanközvetítő-, értékbecslő- és pénzügyi szolgáltatást végző KKV vállalkozások koronavírus járvány következtében ellehetetlenült gazdasági helyzetének tárgyában:

A Magyar Ingatlan (MIT) Tanács, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK), a Magyar Ingatlanközvetítők Országos Szövetsége (MIOSZ), a illetve az alább felsorolt ingatlanközvetítői Hálózatok és szakmai Szövetségek egységesen fontos feladatuknak tekintik, hogy a koronavírus következtében várható negatív gazdasági hatások csökkentésére segítséget nyújtsanak a magyarországi kis- és középvállalkozásoknak a felkészülésre, a folyamatosan alakuló helyzethez történő alkalmazkodáshoz.

Kérjük, hogy „a koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges azonnali intézkedésekről szóló 47/2020. (III. 18.) Korm. rendelet” 4. és 5. §-át a Kormány a következő egyéni- és társas vállalkozóként működő szolgáltatókkal egészítse ki:

·         6831  Ingatlanügynöki tevékenység

·         6619  Egyéb pénzügyi tevékenység

A fenti ágazatokban működő vállalkozások is olyan szférát képviselnek, akik munkája teljesen ellehetetlenült. Legfőképpen azért, mert a kialakult helyzet már egyáltalán nem teszi lehetővé az ingatlanközvetítői-, értékbecslői- valamint pénzügyi- és biztosításközvetítői tevékenység végzésének alapvető feltételét: a személyes szolgáltatás nyújtást! A szinte teljesen jutalékos rendszerben működő KKV-k jelentős tartalékkal (általában) nem rendelkeznek, és megfelelő intézkedés híján tömeges megszűnésük várható! Tudjuk, hogy az ingatlangazdaság jelentős mértékben járul hozzá a GDP-hez. A járvány lecsengése után az ingatlanszakma – mint az ingatlangazdaság szolgáltató ágazata – is hozzá fog járulni a gazdaság újraélesztéséhez: nemcsak a használt-, de az új beruházások értékesítése-, hanem az ehhez kapcsolódó lakossági jelzálog hitelezés felpörgetése által is!

Lehet, hogy csak pár 10.000 embert érint, de az ingatlanközvetítők, -értékbecslők és hitelközvetítők szolgálják ki az ingatlan tranzakciókkal érintett lakosság egészét.

A válság után élethelyzetekből (pl. munkahely váltások!), vagy, kényszereladásból (bedőlő jelzáloghitelekből!) eredő adásvételi, ill. bérleti tranzakciók során a komoly szaktudással rendelkező Ingatlanszakma fog a nehéz helyzetbe került lakosság szolgálatára lenni – segítve annak talpra állását. Mert lakhatási kényszer van: LAKNI KELL!

A javaslatot támogató Köztestület, ingatlanközvetítői Hálózatok és Szakmai szervezetek:

MIT, BKIK · Otthon Centrum · Duna House · OTP Pont · Balla Ingatlan · Citycartel · Casa Network · GDN Ingatlanhálózat · Openhouse Ingatlanhálózat · Immo1 Ingatlanhálózat · Techno Casa  Lidohome Ingatlanhálózat · CDC Ingatlanhálózat · ReMax  · Magyar Ingatlanszövetség Magyarországi Ingatlanközvetítők és Értékbecslők Szövetsége · Ingatlanosok Magyarországi Egyesülete · Magyar Ingatlanközvetítők Országos Szövetsége · Etikus Ingatlanos Mozgalom